Meteorolozi najavljuju još prljavih kiša: Ponovo očekujte pesak iz Sahare na automobilima

0
205

Iznad velikog broja evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, sve češće se, još od sredine marta, nalaze oblaci prepuni prašine i peska iz Sahare, zbog čega nam je i u noći između nedelje i ponedeljka pala prljava kiša.

Od sredine marta prljava kiša padala je najmanje pet puta, a donosi je južno strujanje vazduha s prašinom iz Afrike, kaže meteorolog Ivan Ristić.

Ove godine stalno se smenjuju južno i severno strujanje vazduha pa su česte promene vremena i meteorološke situacije koje ih prate. Kada je strujanje južno, tada se jače vuče pesak iz Afrike, pa nam iz oblaka pada ta zaprljana kiša. Poslednjih mesec dana svakako imamo dosta tih južnih strujanja. Ovo svakako nije standardna pojava i nije se dešavala često, pa zato možda i zbunjuje naše sugrađane. Prošle godine, na primer, imali smo drugu meteorološku situaciju. Ipak, ovo nam se sada učestalije dešava i dešavaće se – kaže Ristić za „Kurir“ i dodaje da trenutno imamo strujanje vazduha sa severozapada, ali samo privremeno, i da nam se prljavi oblaci neće još pomeriti.

U prvoj dekadi maja možemo očekivati veoma promenljivo vreme. Pašće dosta kiše i biće jake ciklonske aktivnosti. Stoga se opet može desiti da padne prljava kiša – kaže meteorolog i dodaje da zasad meteorološki modeli ne daju dužu stabilizaciju vremena.

Prema prognozi RHMZ, narednih dana smenjivaće se sunce i kiša – kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, a upravo iz tih kišovitih oblaka možemo očekivati i te čestice peska iz Sahare.

Izvor: Kurir

Prethodni članakNSZZ: U Čačku manje od 5.000 nezaposlenih
Sledeći članakAsocijacija malinara: Na internetu obećavaju nerealnu nadnicu za branje malina, realna je znatno niža

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here