Auto-put Preljina-Pojate gotov u naredne tri godine, u projekat uključena i promena toka Zapadne Morave

4

ČAČAK – U Čačku su održane Javne konsultacije u vezi sa izgradnjom Moravskog koridora, a građani kroz čije parcele će prolaziti budući put interesovali su se o eventualnim posledicama njgove gradnje.

Među nekim od pitanja su bila da li će regulacijom korista Zapadne Morave domaćinstva ostati bez vode, zbog čega se uzima najplodnija zemlja, koje su međunarodne laboratorije radile studije o uticaju na životnu sredinu, kao i zbog čega nisu stizali odgvori od strane Koridora Srbije na postavljena pitanja.

Predstavnici kompanije “Behtel“, koja je uradila studiju i izvodi radove na izgradnji auto-puta, poručili su građanima da će biti kontaktirani svi oni koji ulože primedbe i da će se svaki slučaj pojedinačno rešavati.

Novoprojektovana trasa autoputa E-761 na deonici Mrčajevci – Preljina, prolazi kroz atare naselja: Mrčajevci, Donja Gorevnica, Mojsinje, Stančići, Baluga, Konjevići, Preljina, Ljubić i Rakova.

U Studiji se navodi da ruralna naselja pripadaju razbijenom tipu. Po poslednjem popisu, ukupan broj stanovnika ovih naselja iznosi 8.647. Sela se demografski prazne.

Na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na trasi autoputa nema zaštićenih područja za koje je sproveden ili pokrenut postupak zaštite, utvrđenih ekološki značajnih područja i ekoloških koridora od međunarodnog značaja ekološke mreže Republike Srbije, kao ni evidentiranih prirodnih dobara.

Zapadna Morava sa priobalnim pojasom u prirodnom ili blisko prirodnom stanju je regionalni ekološki koridor.

Ni levo ni desno priobalje Zapadne Morave nisu zaštićeni od poplava.

U projekat je uključena i regulacija toka reke Zapadne Morave u dužini od 32 kilometra. Ti radovi u najvećoj meri izvodiće se na teritoriji grada Čačka.

Reka Čemernica regulisana je od ušća u Zapadnu Moravu do ušća Dičine.

Kako se navodi, postoji sistem zaštite od velikih voda u vidu obostranih nasipa, ali oni nemaju dovoljnu visinu za zaštitu od stogodišnje velike vode.

Sa hidrološkog stanovišta, sa izuzetkom Zapadne Morave, razmatrani vodotoci u užem koridoru budućeg autoputa uglavnom su hidrološki neizučeni, pošto na njima ne postoje sistematska (a ni povremena) merenja proticaja i osmatranja nivoa.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, u neposrednoj blizini trase nalaze se dva arheološka lokaliteta: Crkvine – Mrčajevci, ostaci nekropole sa crkvinom, kao i Katovac – Baluga, ostaci naselja i nekropole iz prelaznog perioda.

Auto put E-761 spojiće koridore 10 i 11, biće dug 112 kilometara.

Reč je o prvom digitalnom auto-putu u Srbiji koji će do sada biti najširi u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Moravski koridor činiće tri deonice: Pojate-Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani u dužine 53,88 kilometara i Adrani-Mrčajevci-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Gradnja auto-puta Preljina-Pojate, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude završena u naredne tri godine.

Izvor: MNA

4 KOMENTARA

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR