Bračni i vanbračni partneri najčešći počinioci porodičnog nasilja (TABELA)

0
75
Foto: Ilustracija

U Centru za socijalni rad Čačak 2013. godine, po nalogu resornog ministarstva, formiran je poseban tim za nasilje koga čine četiri stručna radnika različitog profila (socijalni radnik, specijalni pedagog, psiholog i pravnik).

Prvog juna 2017. godine na snagu je stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, zaposleni u okviru Centra za socijalni rad spremno su dočekali, imajući u vidu da je na području grada Čačak od 2014. godine suštinski primenjivan Protokol o međusektorskoj saradnji. Kao potvrdu za dobar rad, Centar za socijalni rad je bio uključen u pilot program za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, pre njegovog stupanja na snagu.

Ovaj pilot program organizovan je od strane Ujedinjenih nacija – Program za razvoj i Ministarstva pravde. Ovaj program je podrazumevao dvodnevnu stručnu obuku u dva navrata (april-maj 2017.), kao i podršku u organizaciji i održavanju tri sastanka grupe za kordinaciju i saradnju tokom aprila i maja 2017. godine.

U Čačku je 2018. godine u evidenciju Centra za socijalni rad zavedeno 417 slučajeva porodičnog nasilja. Taj broj porastao je na 449 u 2019, dok je u izveštajnoj 2020. taj broj iznosio 326, što je smanjenje za 27,4 odsto.

Iz policije je Centru za socijalni rad tokom 2020. godine prijavljeno 314 slučajeva nasilja u porodici, sedam prijava stiglo je iz sud ili tužilaštva, a po dve od organa starateljstva ili osoba van porodica koje su prijavili ovu vrstu nasilja.

Najviše počinilaca prodičnog nasilja – njih 130 je iz redova bračnih i vanbračnih partnera. Od toga je 121 žrtva ženskog pola, a devetorica su muškarci. Bivši bračni ili vanbračni partner nasilnik je u 104 prijavljena slučaja (96 muškarci, 8 žene), a sinovi ili ćerke su nasilnici u 40 slučajeva.

U ovom periodu izrečeno je ukupno 205 mera zaštite od nasilja u porodici. Najzastupljenija je mera zabrane daljeg uznemiravanja člana porodice – 122.

Izrečeno je i 308 hitnih mera učiniocima nasilja u porodici.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakOpozicija ponudila predsedniku SANU kandidaturu za šefa države?
Sledeći članakOtvorena tri javna poziva za dodelu stanova u okviru projekta aktivne inkluzije u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here