Čačak dobija laboratoriju za očitavanje PCR testova

8
2910

ČAČAK – Do kraja avgusta u Čačku će biti završeno opremanje molekularne laboratorije koja će, između ostalog, moći da radi testove na prisustvo korona virusa.

Foto: Pixabay

Mi smo u toku opremanja molekularne laboratorije koja mora ispuniti sve standarde bezbednosti i u kojoj će raditi stručni tim ljudi. Imaćemo mogućnost da radimo PCR dijagnostiku kojom mogu da se utvrde uzročnici različitih bolesti i poremećaja. Nadamo se da ćemo uspeti da sve pokrenemo do kraja avgusta. Inače, naša laboratorija je opremljena zatvorenim sistemima tj. aparatima koji omogućavaju i serološku dijagnostiku, što podrazumeva utvrđivanje prisustva antitela na razne viruse, pa i korona virusa. Što se opremljenosti laboratorije tiče, mi smo spremni za testiranje – kaže Neda Škipić, direktor „Medilaba“.

Čačak bi bio prvi grad u unutrašnjosti koji ima laboratoriju tog tipa, što bi umnogome olakšalo svima onima koji žele da se testiraju, obzirom da je do sada to moglo da se radi samo u državnim ustanovama.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je juče na konferenciji još jednom sve privatne laboratorije da se jave ako imaju mogućnost da rade PCR testove.

Već smo jednom uputili poziv i niko se nije javio. Javile su se neke laboratorije koje su se ponudile da samo uzimaju uzorke i prosleđuju nama, ali to bi nam tek napravilo haos. Srbija ima dovoljno testova ali ne može svako da se testira sa bilo kakvim simptomom jer to košta državu 1,5 miliona evra, i to je besmisleno – kazala je Brnabić.

Izvor: RINA

Prethodni članakDr Kon: Ogroman pritisak na zdravstveni sistem, Srbija blizu vanredne situacije
Sledeći članakU poslednja 24 sata u bolnicu primljena 23 kovid pacijenta, sa lečenja otpušteno 17

8 KOMENTARA

 1. Pa oni za većinu analiza koje rade uzorke šalju u druge labaratorije.Mene su koštali tri meseca života .Njihov rezultat QuantiFERON-TB Gold testa koji sam radio je sramota.Ponovljeni test u drugoj labaratoriji i kompletni nalazi na grudnom odeljenju u bolnici su bili apsolutno negativni.Čak mi je Pulmolog savetovao da ih prijavim inspekciji.Mogu misliti kako će da rade ova testiranja.
  Malo im je što srušiše pola Čačka.

 2. Gradjanima treba drzavna laboratorija gde ce obtrosku drzave raditi testove, a ne da placa privatnoj laboratoriji ono sto mu drzava vec obezbedjuje. Ne samo za koronu, vec i sve ostale analize

 3. Po naslovu sam pomislio državna laboratorija kad ono privatna. Pa oni bi i sada mogli da rade testove ali onda ne bi mogli da „šteluju“ rezultate. Polovinom avgusta treba da proglase još jednu pobedu protiv korone da bi proglasili odbornike. Krajem avgusta im prestaje potpuno interesovanje za stanovnike ove zemlje pa će tada dozvoliti privatnim laboratorijama da rade testove. Zaokružiće izborni proces sa dve pobede protiv korone i nepoznatim brojem zaraženih i preminulih od ove bolesti.

 4. Interesantno,
  Sa jednim zaposlenim mikrobiologom takve ambicije?
  Za tako ozbiljan posao, treba malo vise potencijala. Pa i najvece laboratorije, sa ozbiljnim ekipama, doktorima nauka i sa vise obucenih timova, nisu mogli da odgovore izazovu dijagnostike kovida 19.
  Potrebno je malo razmisliti pre davanja ovakvih obecanja.

 5. „Srbija ima dovoljno testova ali ne može svako da se testira sa bilo kakvim simptomom jer to košta državu 1,5 miliona evra, i to je besmisleno – kazala je Brnabić.“

  toliko o brizi i dusebriznosti

  samo o parama razmisljaju i kako ce da se ugrade

  DVA MLADA ZIVOTA SU SE UGASILA ZBOG VASIH PARTIJSKIH DILETANATA I NEMANJA TESTOVA, gospodine Brnabicu – DVA MLADA ZIVOTA…zvanicno…a koliko ih je da ne znamo, vreme ce pokazati

 6. Zar nije bilo price da Zavod dobija tu laboratoriju, da je to neka donacija?. Moze li Tosic da objasni da li Zavod dobija laboratoriju ili ne?

  • To bi bila prava stvar. Zavod treba da dobije PCR laboratoriju gde će većina moći da uradi test i dobije rezultat, a ne da se ljudi muče, vraćaju i čekaju rezultate iz drugih gradova. Inače, to što medilab planira da razvija svoju privatnu laboratoriju je uglavnom na korist vlasniku, i doduše po nekom gradjaninu koji može da plati cenu takvog testa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here