Dr Kon: Ogroman pritisak na zdravstveni sistem, Srbija blizu vanredne situacije

0
1721
Predrag Kon; foto: Srđan Ilić

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog velikog broja kovid pacijenata zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom je tenzijom, ali da je još uvek pod kontrolom jer svaki pacijent još ima mesto za lečenje.

On je za TV Pink naveo da se Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju. Podseća da je vanredna situacija već proglašena u više gradova.

Preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su proširenja kapaciteta. Obezbeđuje se da sistem funkcioniše, trenutno je pod kontrolom, jer svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen samo treba mnogo strpljenja – rekao je Kon.

On je naglasio da je ogroman pritisak i na kovid ambulante i respiratorne centre u Vojvodini, te da je na svim nivoima povećano oprterećenje.

Važno je, ističe on, da stariji od 65 i hronični bolesnici nose maske.

Kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način da se smanji prenošenje je da svi nose masku. Ako samo nose hronični bolesnici i stariji od 65. godina oni će samo sebe štititi 30 odsto. Kada bi svi nosili onda je zaštita 99 odsto – naglasio je on.

Upitan koliko jedna maska može vremenski da štiti, Kon je naveo da maska može da pruži efektivnu zaštitu dva sata i da je treba menjati čim se navlaži.

Navodi i da Kriznom štabu za preduzimanje određenih mera nedostaje vanredno stanje, jer postoje zakonska ograničenja.

Mnoge stvari koje smo radili ne bismo mogli da uradimo da nije bilo vanrednog stanja, jer postoje zakonska ograničenja. Ne možemo da pratimo kontakte u samoizolaciji. U vanrednom stanju imali veliku pomoć policije i kontrolu toga i nisu se time morale baviti epidemiološke službe koje su potpuno zatrpane – istakao je on.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakUmetnička galerija ”Nadežda Petrović” partner na regionalnom projektu “Teritorija kulture“
Sledeći članakČačak dobija laboratoriju za očitavanje PCR testova

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here