Čačak dobija Naučno-tehnološki park na 3.600 kvadrata i tri etaže (FOTO)

8
2466

ČAČAK – Posle Beograda, Niša i Novog Sada, Naučno-tehnološki park trebalo bi da dobije i Čačak. Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju NTP-a u Čačku, prenosi portal eKapija.

Od ponuđača se očekuje izrada idejnog rešenja (IDR) za lokacijske uslove, izrada projekta za građevinsku dozvolu (PGD), izrada projekta za izvođenje (PZI), kao i svi potrebni elaborati.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji potrebno je predvideti izgradnju objekta za potrebe formiranja administrativno poslovnog prostora NTP-a. U objektu treba predvideti poslovne i edukativne prostore sa pratećim prostorijama.

Površina prostora treba da iznosi oko 3.600 m2 neto i da bude raspoređena na tri etaže. Na prizemnoj etaži predvideti proizvodne sadržaje površine 1.200 m2 neto. Na prvoj i drugoj etaži predvideti naučne i edukativne sadržaje površine 2.400 m2.

U sklopu prizemne proizvodne etaže potrebno je predvideti kancelarije, proizvodni deop, sanitarne čvorove i lift sa stepeništem.

U sklopu prve edukativne etaže treba predvideti kancelarije, kancelarije za individualni rad, učionice, laboratorije, sanitarne čvorove sa čajnom kuhinjom i lift sa stepeništem.

U sklopu druge informatičke etaže, projektnom dokumentacijom treba predvideti otvoreni prostor za organizovanje poslovanja, sanitarne čvorove sa čajnom kuhinjom i lift sa stepeništem.

U sklopu građevinskih radova predvideti skeletni konstruktivni sistem u kombinaciji betonskih jezgara i konstrukcije od betonskih stubova i greda i rešetkastih čeličnih nosača. Međuspratne konstrukcije izvesti od betonskih ploča spratne visine 3m. Visina prizemlja je 9m sa galerijom na 4,5m. Objekat temeljiti na temeljnoj ploči. Sve pregradne zidove izvoditi u suvomontažnom sistemu gradnje. Predvideti „zeleni“ krovni pokrivač – navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Rok za podnošenje ponuda je 18. novembar 2019, a odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana.

Kako je ranije rečeno, za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Čačku predviđeno je 3,5 mil EUR, a sredstva će biti upotrebljena za obezbeđivanje i opremanje novog poslovnog prostora za potrebe novih firmi i kompanija.

Obezbeđivanje i opremanje poslovnog prostora za potrebe poslovne inkubacije osnažilo bi kapacitete organizacije za kreiranje i rast inovacionih kompanija koje bi dale priliku mladim stručnjacima da ostanu u Čačku i svoje znanje primene za razvoj lokalne ekonomije. Proširenje prostornih kapaciteta NTP Čačak biće realizovano preuzimanjem na upravljanje i korišćenje lokacije Tehnos, ukupne površine oko 5.500 m2 na prostoru od oko 3,5 hektara – navodi se u dokumentu koji je 2018. objavila Vlada Srbije.

Nakon useljenja mladih privrednih subjekata, stvorili bi se uslovi za otvaranje 300 novih radnih mesta. Predviđena dinamika adaptacije i realizacije projekta je 24 meseca.

U realizaciju celog posla, Grad Čačak ulaže zemljište i kompletnu infrastrukturu u vrednosti 2,5 mil EUR, dok bi učešće Republike u izgradnji i sanaciji postojećih objekata trebalo da bude 3,5 miliona.

Izvor: eKapija

Prethodni članakSzS Čačak započeo kampanju bojkota republičkih i lokalnih izbora
Sledeći članakUlica 10 imaće četiri trake, trasa od Medicine rada do stare mlekare gotova do 20. novembra

8 KOMENTARA

  1. Svaka čast gradonačelniku za dosadasnji rad!Cacku je potreban i jedan akva park slicno kao u Jagodini koji ce donosti i posete a naravno i prihod

  2. Dragane vi seljaci ste stvarno glupi i naivni, to ne bi mala deca pricala sto ti pises. Da li mislis da pare stoje na gomili u skupstini grada i Milun sam odlucuje za sta ce se trositi. Milun je najbolji gradonacelnik kojeg je Cacak imao.

  3. Dragane, ti znas koliko je Milun potrosio gorivo, za hranu, telefone i jelke. Ako vas seljake ne zanima pozoriste, filmovi, muzika i sport ima koga zanima. Nije.zivot samo asfalt i kanalizacija. Normalni gradjani hoce da zive u normalnom gradu i hoce da imaju pozoriste, bazen, kosarkasku halu, stadion, bioskop, fakultet, atlesku stazu, da gledaju koncetre, a slave Novu godinu…. Taj Milun koga ti pljujes napravio je u Cacaku za tri godine koliko nije napravljeno u poslednjih trideset godina. Nemoj nikom da verujes prosetaj se malo kroz grad, pogedaj koliko se izgradilo za zadnje tri godine, pomeri se od prodavnice u Slatini.

  4. Milune,molim te objavi koliko si za vreme tvog mandata potrošio za krkanluk,za gorivo,za službene telefone, da vidimo koliko građani plaćaju službene dokoličare. sve je to oko 150 miliona. Milune kad bi ti namenski tošio narodne pare, i plaćao ono što treba građanima a ne što ne treba (raskošne jelke,fiktivne filmove,tetkine zidove,komarce…) ne bi se zaduživao na račun siromašnih građana. .Dosta je pustošenja.

  5. Svaka cast gradonacelnice ako ovo uradite bice velika stvar za Cacak. Cacak ima uradjen projekat gradskog stadiona, zatvorenog bazena, Borceve hale, i sad projekat naucno tehnoloskog parka. Do sada sve je ostalo na nivou projekata (stadion je uradjen do pola), nemojte i ovo da ostane samo na papiru. Sve se pravi u Beogradu i Novom Sadu zato i svi beze tamo, ako mislite da mladi ostaju u gradu ovako nesto je potrebno. Otvaranje novih firmi i otvaranje jos nekog fakulteta je jedini nacin da se mladi zadrze u gradu, posle to pokrece i sve ostalo, pozoriste, bioskop …… Grad hitno mora da otkupi kasarne od vojskei da tu napravi neki fakultet i da prosiri gradsku bolnicu koja u buducnosti moze da postane klinicki centar. Mora nesto da se pocne da bi se napravilo za 5,6, 10 god. ali mora da se pocne.

    • NTP vec godinama postoji u gradu.Valjalo bi pre pocetka izrade bilo kakvog projekta objaviti dosadasnje rezultate NTP iz kojih bi se videlo zasto je potrebno sirenje kapaciteta.Verovatno ce sve ostati na nivou skupo placenog projekta „bliskoj“arhitektonskoj kuci a mozda vidimo i zaposlene partijske kadrove…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here