Čačanskoj firmi 120.000 evra od Fonda za inovacionu delatnost za razvoj projekta DigiPro MES

6
843

ČAČAK – Fond za inovacionu delatnost je, nakon evaluacije prijava, odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave. Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija. U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra i do 500.000 evra.

Primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine. Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija, što će doprineti njihovom rastu i povećanju konkurentnosti. Pored primene tehničkog znanja u razvoju inovacija, njihov osnovni zadatak je da slede tržišne trendove i grade partnerske odnose sa potencijalnim investitorima.

Među preduzećima koja su dobila finansijsku podršku za inovativne projekte je i čačanska firma “Simple and smart“, koja se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama. Oni su od Fonda za inovativnu delatnost dobili 120.000 evra za realizaciju projekta DigiPro MES.

  • Projekat je fokusiran na dalji razvoj DigiPro MES rešenja. DigiPro MES je rešenje zasnovano na Industriji 4.0, namenjeno unapređenju efikasnosti proizvodnih sistema malih i srednjih preduzeća kroz monitoring i upravljanje proizvodnim resursima u realnom vremenu – navodi se u saopštenju.

Fond zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskom unijom, uz podršku CFCU (Sektora za finansiranje i ugovaranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija) nastavlja sa unapređenjem inovacionog okruženja Srbije. U drugoj fazi IPA projekta, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva od 10,3 miliona evra. Javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren je do 1. aprila 2024. godine.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKonačno izmenjen pravilnik za profesionalne vozače: Za volan kamiona može sa 18 godina, autobusa sa 21
Sledeći članakKraj “Čačanske rodne“: “Voz kulture“ sutra kreće ka Užicu, u vozu svira Kralj Čačka

6 KOMENTARA

  1. Čitam komentare i ne mogu da verujem kakvih budala ima. Kaže čovek zapadnjačke budalaštine a ja svih ovih godina ne videh da ova istočna braća (Rusi, Kinezi …) dadoše neki bespovratni dinar. Osim tih zapadnjačkih budala svi drugi nas samo šišaju i koriste za svoje interese. Uzgred, evaluacija je periodično procenjivanje efikasnosti nekog projekta. U celom razvijenom svetu su primenjuje u sferi nauke, tehnologije i inovacija i nema nikakve veze sa HR kako to ovde neko reče. Kad ti neko poklanja sredstva za razvoj sasvim je normalno da prati i proverava projekte koje finansira.

    • Evo Pitam za druga vidite o čemu pričam – stručnjak za zamenu teza i da Vas ubedi da to što ne možete da im radite kao dragstor 24/7 za minimalac je Vaša krivica. Verovatno je i ovaj/ova što se potpisuje HR evaluirao pa uz kupljenu diplomu i rodbinske veze od kuvarice kafe ili vozača teretnog vozila posato/la HR. A ko ovog/ovu HR šiša, da li Rusi, Kinezi ili zapadni svet je već dikutabilno, obzirom da sve guta kao ćurka kukuruz kapiram da je svašta moguće.

      • Nije brate kupljena diploma već BG Univerzitet davnih godina i nema nikakve veze sa HR. Tačnije Elektrotehnički fakultet u Beogradu sa prosekom većim od 8,5. Za tvoju informaciju. Ko šta guta kao ćurka moglo bi se diskutovati.

    • Evaluacija je još jedna u nizu zapadnjačkih budalaština koju ugledni privrednici pokušavaju preko HR retarda da usade u glavu svojim zaposlenima, koji od minimalnih plata ne mogu da se prehrane i plate dažbine, a ne da razmišljaju o istoj. A ovi HR retardi za debele pare glume loodilo. I posle se čudite što svi odoše preko.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here