Da li će malinari konačno biti zadovoljni otkupnom cenom?

0
940

IVANJICA – Berba malina počinje sledeće sedmice, a proizvođači crvenog zlata ove godine zadovoljni su otkupnom cenom, koja će iznositi 200 dinara.

Tačno je , cena je daleko bolja ove sezone i očekujem da će još da raste. Već je istaknuta cena od 200 dinara, u hladnjači u Ivanjici, dok su ostali kupci krenuli sa 190. Ukoliko nas vreme posluži, mogla bi ovo biti jedna od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Udruženja malinara za agenciju RINA.

Ono što muči malinare jesu loši vremenski uslovi i obilne padavine koje mogu oštetiti plodove.

Grad nije pričinio veliku štetu i nadamo se da će tako ostati do kraja sezone, rod i kvalitet plodova može biti umanjen ukoliko se nastave ovi kišni dani. Ako nakon padavina krenu visoke temperature, isparenja mogu dovesti do sušenja lastara – kaže Radović.

Radna snaga problem je sa kojim su se sureli brojni voćari. Većinu malinjaka ove godine obraće članovi porodica, a oni koji pod malinama imajudestine hektara berače su uglavnom potražili na jugu i istoku Srbije.

Nekad su srednjoškolci i studenti brali maline i to veoma dobro, kako bi zaradili džeparac i otišli na more. Sada više to nije slučaj. Rad u berbi malina, po visokim temepraturama nije lak, ali nije ni neizdržljiv. Samo ako neko želi da radi, za desetak dana može da zaradi prosečnu platu u Srbiji – kaže Radović.

Ove godine, dnevnica u branju malina kreće se oko 3.000 dinara, uz koju idu smeštaj i hrana.

Izvor: RINA

Prethodni članakTodorović: Osvojili smo 7.000 glasova više nego pre četiri godine
Sledeći članakTrnavac: Fantastičan rezultat SPS na lokalnim izborima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here