Da li će novi pravilnik o kafi uticati na njenu cenu?

4
702
Foto: Pixabay

Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda, neće uticati na cenu kafe.

Za potrošače znači sigurnost u kvalitetu, a za proizvođače poštenu tržišnu utakmicu, kaže za N1 direktor marketinga u jednom od najvećih proizvođača kafe u Srbiji.

Na pakovanju će, od 31. maja, moći da piše „kafa“ samo ako je u njemu – sto odsto kafa.

Primena novog pravilnika od poslednjeg dana maja donosi bolje regulisanje tržišta kafe, unapređenje kvaliteta proizvoda u toj kategoriji, i – što je najveći benefit za potrošače – bolju zaštitu potrošača. Jasna distinkcija proizvoda od čiste kafe i proizvoda na bazi kafe, sa raznim dodacima, jasno prikazan na prednjem delu pakovanja, kod potrošača otklanja bilo kakvu sumnju kakvu kafu kupuje – kaže za N1 Zoran Golub, direktor marketinga Grand kafe.

Dalje regulisanje tržišta kafe dovešće, kaže gost Infobiza, sve igrače na tržištu u ravnopravan položaj.

Do sada su pojedini proizvođači u kafu dodavali razne dodatke, poput raznig žitarica, soje, cikorije, graška i to nije bilo jasno označeno na pakovanju – kaže Golub.

Oni su, dodaje, bili jeftiniji, čime su privlačili potrošače, a potrošači nisu ni bili svesni da ne kupuju čistu kafu.

Kafa je berzanska roba, posle nafte druga najprodavanija roba na berzi.

Više faktora utiče na cenu kafe, najviše klimatske promene, Brazil kao najveći izvoznik bio je izložen vremenskim nepogodama, zbog čega je cena sirove kafe skočila i do 300 odsto, višestruko je poskupeo i transport tokom pandemije, zbog nedostatka radne snage. Na kraju na cenu sirove kafe utiče i jačanje dolara – objašnjava direktor marketinga Grand kafe.

Ipak. kako kaže, kafa je u maloprodaji poskupela oko 20 odsto u prethodnom periodu, jer su kompanije rešile da se odreknu dela zarade, kako ne bi prebacile sav teret poskupljenja na potrošače.

Izvor: N1

Prethodni članakProsečna plata u Čačku za mesec dana porasla za 3.700 dinara
Sledeći članakParatriatlonac iz Čačka Lazar Filipović treći na Evropskom prvenstvu

4 KOMENTARA

  1. Nekada je mirisalo celo dvoriste kad se skuva kafa. Ove danasnje kafe nit miris niti ukus. I treba uvesti strogu kontrolu proizvodjacima kafe

  2. I treba, stavljali su i brasno za svinje u kafu sta sve nisu, mame jeftino a Kosta te zdravlje skupo.. Dva puta Sam imala upalu creva zbog kafe u firmi gde radim u kojoj kupuju jeftinu kafu za radnike I sluze smece jeftino !!!

  3. I treba da se uvede. Ovo se vec odavno radi i ljudi i ne znaju sta piju. Kafa koja je obicno jeftina ima veliki procenat surogata. Najgore je to sto su ljudi navikli na takvu kafu i kada im date da probaju 100% arabiku oni kaze kako je kisela. Zato mesanjem vise vrsta kafa i tehnologijom przenja moze da se postigne razlicit ukus a ne da se to radi sa surogatom.
    Takodje i ako se radi sa surogatom i ostalim primesama mora biti strogo deklarisano na pakovanju.
    Kod nas se pokazalo da ljudi najvise vole mesavinu arabike i robuste kao gotov proizvod.
    Naravno pored toga najbitnije je da kafa koja se uveze bude kvalitetna da bi se sa przenjem i daljom tehnologijom postigao vrhunski kvalitet.
    Navika ljudi je cudo sto se kafe tice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here