Da li su mladi svesni posledica nebrige o reproduktivnom zdravlju?

0
60

Reproduktivno zdravlje, kako to definišu stručnjaci, stanje je potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili slabosti, u svim oblastima koje se odnose na reproduktivni sistem i njegove funkcije i procese.

Danas se procenjuje da je u svetu oko 20 dosto oboljenja žena i 14 odsto oboljenja muškaraca vezano za seksualno i reproduktivno zdravlje.

To su izrazito visoki procenti koji zahtevaju pravovremene i adekvatne odgovore države, javnog sektora, društva, kao i nevladinih organizacija.

Mladi, kako je pokazalo istraživanje UN, imaju poteškoća u pristupu pouzdanim informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a njih gotovo 30 odsto je kazalo da ih nemaju uopšte.

Mladi u čačanskom kraju znaju da treba da brinu o svom reproduktivnom zdravlju, te su svesni i posledica. Kažu da imaju takve primere u svom okruženju i u svojoj školi. Ipak, radije govore o iskustvima drugih, nego o svojim.

Uglavnom znaju da drugi imaju propbleme, ali razmišljaju ovako: “To se neće desiti meni ako ne koristim zaštitu“. Mislim da je tu veliki uticaj društva, mnoge je sramota da priznaju da nisu imali polni odnos u srednjoj školi. Neke devojke rano stupanje u polne odnose smatraju pitanjem prestiža, što je veoma pogrešan način razmišljanja. Uopšte ne razmišljaju o posledicama. Što se mene tiče, dovoljno sam edukovana da znam kada je vreme da se upustim u neke stvari – kaže maturantkinja L.A.

Neke od naših mladih sagovornica znaju za slučajeve da je bilo i abortusa zbog neželjene trudnoće.

Mora dobro da se razmisli pre stupanja u intimne odnose sa partnerom. Ukoliko se to već događa, mora se voditi računa o upotrebi zaštite, pre svega prezervativa. Većina mojih drugarica vode računa o tome, ali sigurna sam da ima i onih koji na to ne obraćaju pažnju. Verujem da devojčice ipak više razmišljaju o zaštiti od dečaka, njih to manje interesuje – navodi srednjoškolka A. R.

Maturant L.B. kažu da je takvo vreme da se moraju “otvoriti četvore oči“

Društvo ume da povuče na pogrešnu stranu i onda nastaju problemi. Sada smo mladi i ne razmišljamo puno o posledicama lošeg odnosa prema reproduktivnom zdravlju. Mislim da je to na neki način koda nas još uvek tabu tema i pored brojnih izvora edukacije – navodi on.

Prethodni članakTodorović: Čačak je sada u 10 najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji, cilj je da budemo u top 5
Sledeći članakMultimedijalna izložba “Čačanska Sloboda“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here