Devojke same treba da odluče kada je vreme da stupe u prvi seksualni odnos (7)

0
386

ČAČAK – Ginekolog Dragana Stišović kaže da mlade devojke same moraju da donesu odluku o tome kada je vreme da stupe u seksualne odnose.

Prema mišljenju struke, poželjno je da prođe pet godina od prve menstruacije da bi telo bilo zrelo za seksualni odnos. Tada, naime, sazreva grlić, koji postaje otporan prilikom mehaničkog udara, koji postoji kod seksualnog odnosa.

Kada je organizam zreo, i sami rizici koje nosi prvi seksualni odnos su manji. Ali, nikada nema pravila. Neko će u polni odnos stupiti sa 17, nego sa 25. Niti je jedno rano, niti je drugo kasno. To je stvar lične odluke, kao i sticaja okolnosti. Poenta je da devojke budu zrele, nisu bitne toliko godine. Često se pitam da li je zrela ona koja je došla sa 15 godina i odmah počela da koristi kontracepciju ili je zrela ona koja sa 25 radi treći prekid trudnoće. Ne treba stvari gledati pravolinijski – navodi dr Stišović.

Ona još jednom podcrtava da devojke same moraju odlučuju da odlučuju o svom telu i da poslednja odluka mora biti isključivo njihova.

Nemojte dozvoliti da bilo ko utiče, ni mama, ni tata, ni dečko. To je vaša odluka. Ne osuđujem previše takozvano slobodnije ponašanje, češće promene partnera. Ne u smislu nekog nemorala. Ima neko ko voli takav način života. Ali uvek se trudim da takvim pacijentkinjama skrenem pažnju koliko je važno da čuvaju sebe. Savetujem i onima koje su u vezi, da iako koriste kontracepciju, insistiraju da partner u početku koristi prezervativ u smislu zaštite od infekcija – kaže dr Stišović.

Prethodni članakPočela izgradnja Moravskog koridora, Vučić kaže da će to biti prvi digitalni auto-put u Srbiji (FOTO)
Sledeći članakĐaci OŠ “Preljina“ učesnici međunarodnog projekta “Ekotopija“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here