Počela izgradnja Moravskog koridora, Vučić kaže da će to biti prvi digitalni auto-put u Srbiji (FOTO)

1
407

U mestu Jasika kod Kruševca, ozvaničen je početak radova na izgradnji auto-puta Pojate-Preljina, odnosno Moravskog koridora u dužini od 112 kilometara, a koji će povezati koridore 10 i 11.

Foto: MNA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da će Moravski koridor polako vratiti ljude koji su polako tokom devedesetih napuštali ovaj kraj.

Hoćemo da vratimo ljude iz inistranstva i da zadržimo mlade, niko neće da dođe ako nema puteva. Kada radimo zajedno i vredno, mnogo toga možemo postoći zajedno – rekao je Vučić na svečanosti povodom početka gradnje auto-puta.

Foto: MNA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, ovaj put donosi najmoderniju tehnologiju i biće naširi autoput od 30 metara.

Digitalni koridor omogućava da u svom automobilu, kao i na znakovima vidite gde je bio udes, gde je gužva, magla, gde je klizavno, kako biste bili sigurni tokom vožnje. Takve auto-puteve gradi Srbije – poručio je Vučić.

Foto: MNA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Ističe i da će izgradnjom auto-puta biti regulisano korito Zapadne Morave, čimeće biti sprečene poplave.

Vučić je rekao i da je u poslednjih sedam godina u Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Ćićevac službeno dolazio 64 puta, što je više u odnosu na sve zvaničnike od 1945. godine do danas.

Direktor projekta Moravskog koridora, Endrju Milunci iz kompanije “Behtel”, kaže da je izgradnja auto-puta početak partnerstva koji će iznedriti jedinstven infrastrukturni projekat u Srbiji.

Od Moravskog koridora korist će imati pola miliona građana. Po prvi put na Balkanu imaćemo izgrađen masivan sistem za odbranu od poplava – naveo je Milunci.

Foto: MNA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Cena izgradnje 112,3 kilometra auto-puta je 745 miliona evra. Predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac auto-putem bude povezan sa Koridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak auto-putem povežu sa Milošem Velikim, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Auto-put Pojate-Preljina gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i sastojaće se iz tri deonice: Pojate–Kruševac dužine 27,83 kilometara, Kruševac–Adrani dužine 53,88 kilometra i Adrani–Preljina dužine 30,66 kilometra.

Foto: MNA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Tokom izgradnje ovog auto-puta, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Izvor: MNA

Prethodni članakZa Beč iz Lađevaca, umesto tri, ipak dva puta nedeljno
Sledeći članakDevojke same treba da odluče kada je vreme da stupe u prvi seksualni odnos (7)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here