Đina i Kristina: Volontiranje u doba korone, za vreme vanrednog stanja

0
815
Pomagali starijim sugrađanima da lakše prebrode vanredno stanje: Đina Tomašević i Kristina Šipetić

ČAČAK – Gradski štab za vanredne situacije u Čačku formirao je u martu mesecu 2020. godine, na početku pandemije korona virusa, 11 volonterskih centara za pomoć starijim od 65 godina. Iz ovih volonterskih centara koordinirana je pomoć za građane u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada. Starijim sugrađanima na raspolaganju su bili mladi volonteri koju su išli u nabavku, vršili dezinfekciju ili im jednostavno pravili društvo.

Među volonterima su bile i Đina Tomašević i Kristina Šipetić, koje pričaju o svojim tadašnjim iskustvima.

Đina Tomašević je u vreme izbijanja pandemije bila apsolvent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Volonter sam postala u martu 2020. godine, na samom početku epidemije kovida-19 u našoj zemlji. Na početku se organizovalo nas petoro i mislili smo da pomognemo najstarijim komšijama. A onda se sa pogoršavanjem situacije i Grad Čačak uključio u taj projekat, tako da je organizovana pomoć u svim mesnim zajednicama u Čačku. Odazvao se veliki broj volontera, bilo nas je oko stotinjak. Tada smo ostvarili odličnu konekciju između starijih i mlađih sugrađana i pokazali da ideje mladih itekako mogu da naiđu na savršeno razumevanje. Tada nam je u potpunosti pružena za realizaciju skoro svih predloženih aktivnosti – rekla nam je Djina.

Da li su to bila vaša prva saznanja i praktična iskustva o aktivizmu volonterizmu?

Ja sam išla u Gimnaziju i na časovima građanskog vaspitanja smo razgovarali o različitim temama koje su bile vezane za volonterstvo, o temama koje se odnose na nasilje među mladima, alkoholizmu, narkomaniji. Imali smo različite predloge, različite ideje, ali nikad do kraja nismo uspeli da realizujemo to što smo hteli. Ne zbog elena, elan je postojao, ali čini mi se da je istrajnost to što nam je nedostajalo ili možda čak i nedovoljna uključenost mladih da do kraja realizuju te svoje ideje. Tako da iz sadašnje perspektive apelujem, ne samo apelujem nego i molim mlade da se uključe u ovakve neke projekte, možda u sklopu Učeničkog parlamenta ili da se uključe u neku volontersku organizaciju koja postoji u gradu. Probajte, zaista probajte, jer mnogo možete da dobijete. Energija koju čovek dobije i zadovoljstvo koje oseća zbog toga što je pomogao nekome drugom je dragocena i nikada kroz nijednu drugu aktivnost koju čovek može da odradi ne može da oseti takav divan osećaj i da toliko bude ispunjen pozitivnom energijom – naglašava Đina Tomašević.

Kristina Šipetić je zajedno sa Đinom i još nekoliko prijatelja, u svojoj mesnoj zajednici odmah nakon uvođenja vanredne situacije zbog pandemije kovida-19 počela da obilazi starije komšije.

U školi se pričalo o volontiranju, ali se ništa nije oko toga organizovalo, ja se ranije nisam bavila volontiranjem. Moja majka već nekoliko godina pomaže starim i bolesnim ljudima, pa sam na taj način bila upućena i znala sam koliko je ovoj kategoriji ljudi potrebna pomoć, tako da se nisam ni jednog trenutka dvoumila. Imala sam veliku podršku od mame i svih mojih prijatelja. Kompletno iskustvo tokom volontiranja imalo je jak i pozitivan utisak na mene, uvek sam spremna da pomagnem drugima kad god im je pomoć potebna i osećam se jako ponosno što sam bila deo tima koji je bio na terenu i pomagao sugrađanima kada je pandemija koronavirusa tek izbila. Mi smo celu vanrednu situaciju proveli zajedno pomažući drugima, stekli smo neka nova prijateljstva. Susreli smo se i sa mnogim nesvakidašnjim situacijama, videli kako neki žive u nekim veoma nepovoljnim uslovima. Sve bih ponovila ukoliko bi mi se ponovo ukazala prilika. Treba pomagati drugim ljudima, budite humani uvek – zaključila je Kristina.

Prethodni članakIzgradnja deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća privodi se kraju (VIDEO)
Sledeći članakOpština Lučani izdvojila osam miliona za investicije na verskim objektima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here