Dokumentarci koji pomeraju granice u trci za nagrade drugog Interakcija festivala (FOTO)

0
103

ČAČAK – Festival kratkog dokumentarnog filma Interakcija, čije je drugo izdanje u toku u Čačku, Užicu i Požegi, predstavlja u takmičarskom programu 15 izuzetnih ostvarenja koja pomeraju granice dokumentaristike, a ovenčana su nagradama i zapažena na najvećim svetskim festivalima.

Među njima su i filmovi „Hoćeš li me pogledati” mladog kineskog reditelja Đulija Huanga, nagrađenog u Kanu, Melburnu, Lajpcigu, Sandensu, Klermon-Feranu, Hamburgu, Palm Springsu, britansko-ruski „Povlačenje” Jevgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva, nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film i ovenčan nagradama na festivalima u Hamburgu, Seulu, Dokufestu u Prizrenu, Kaselu, Briselu, francuski „Mali Berlin” Kejt Makmulen, nagrađen u Roud Ajlendu, Sidneju i Bruklinu, poljski „Svetlosne godine” Monike Proba, dobitnik nagrada u Krakovu, Norveškoj i Hrvatskoj, te hrvatski „Babajanja” Ante Zlatka Stolice, proglašen najboljim na Makedoksu u Skoplju, Docs Barseloni i specijalno nagrađen na Sarajevo film festivalu 2022.

U selekciji Dejana Petrovića, reditelja, profesora, nagrađivanog dokumentariste i umetničkog direktora Interakcije, u konkurenciji su i „Snažno srce” (Martin Benčimol / Argentina, SAD, Velika Britanija), „Ponor” (Jepe Lange / Danska), „Ramboy” (Matias Joulaud, Lucien Rou / Švajcarska), „Nacija Katanga” (Beza Hailu Lema, Hivot Admasu Getaneh / Južnoafrička Republika, Etiopija), „Komšija Abdi” (Douve Dijkstra / Holandija), “Međuzbirovi” (Mohammadreza Farzad / Poljska, Nemačka, Iran), „Širampari: Nasleđe reke” (LuSia Flores / Peru), “Borj El Mechkouk” (Driss Aroussi / Francuska, Maroko), “Unazad” (Jazan Rabi / Holandija) i “Omiljena ćerka” (Dana Rajli / SAD).

Međunarodni žiri izabraće dobitnika nagrade za najbolji film Interakcija festivala, koja se dodeljuje reditelju filma, a pored statue i diplome, uključuje i novčani iznos. Statua je autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje. Stručni žiri čine: slovenačka rediteljka prošlogodišnja podednica Interakcija festivala – Urška Đukić, autorka kratkog animirano-dokumentarnog filma “Bakin seksualni život” koji je osvojio mnoge nagrade, uključujući Gran pri Tampere 2022, nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film 2002. i nagradu Cezar za 2023. godinu, te finska rediteljka Inka Achte i Luka Papić iz Srbije, autor nagrađivanih filmova “Bez“ i “Prizvan i pozvan” (sa Srđanom Vučom).

Posebnu nagradu dodeliće žiri mladih, sastavljen od učesnika novog radioničarskog programa Interakcije – Teen Doc, koji dolaze iz pet zemalja Zapadnog Balkana (Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija), uz podršku Western Balkans Fonda.

Jedan od filmova iz takmičarskog programa, koji bude najbolje ocenjen od gledalaca, dobiće nagradu publike.

Uz takmičarski program, Interakcija festivala obuhvata i program Interscreen i izbor kratkih dokumentarnih filmova legendarnog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Mladomira Puriše Đorđevića (1924-2022), kojim je drugo festivalsko izdanje svečano i otvoreno 16. avgusta u Čačku.

Program „U fokusu” pružio je publici retku priliku da se podseti kratkih dokumentaraca “Allegro ma non tropo” (1985), “Deca” (1962) i “Kontrabas” (1963) Puriše Đorđevića, koji je rođen u Čačku, a pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji dugometražnim igranim filmovima, ostavio je značajan pečat i na polju dokumentarnog, posebno kratkog filma.

Festivalski program Interakcije nastavlja se do 22. avgusta u Čačku, nacionalnoj prestonici kulture 2023. godine, gde će biti svečano i zatvoren dodelom nagrada i premijerom tri kratka dokumentarca na temu odliva mozgova, koja snimaju i montiraju tri ekipe od ukupno 15 studenata filmskih akademija iz celog sveta, učesnici 18. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija.

Do 21. avgusta program Festivala Interakcija moguće je pratiti i u Požegi i u Užicu, a 23. avgusta novosnimljene filmove učesnika Kampa imaće tradicionalno priliku da vidi i publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ulaz na festivalske projekcije je besplatan.

Izvor: Morava info; Foto: Bus plus produkcija

Prethodni članakU Čačku 94 više niko neće nositi dres sa brojem 4
Sledeći članakMinistarstvo prosvete posledilo školama smernice rada od 1. septembra: Razgovor sa učenicima, tematska nastava, đaci uče o empatiji…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here