Dr Kon: Zabranio bih kretanje još dve nedelje, virus će morati da prođe kroz vrtiće i škole

1
1881
Predrag Kon; foto: Srđan Ilić

Epidemiolog Predrag Kon, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da će mere zabrane na kretanja ako se on pita biti još sigurno dve nedelje.

On je za TV Prva naveo da opada broj zaraženih u Jagodini, Nišu, Ćupriji, u Vojvodini se to ozbiljno smanjuje, u Beogradu takođe.

Kon je istakao da ublažavanjem mera ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji, jer više nema tu snagu.

Upitan koliko će trajati policijski čas za 1. maj, kao i za predstojeći vikend, kazao je da će se to saznati u poslednjem trenutku, a na osnovu rezultata.

Kao što se vi pitate i ja se pitam. Svi izbegavamo to do poslednjeg momenta. Čekamo rezultate. Želimo što pre da pustimo što je moguće više. Samo rezultati su ti koji će dati odluku. Moje lično mišljenje je da je logičn da još dve nedelje ostane zabrana. Čini mi se da je to logično u ovom trenutku. To ne znači da sam ja u pravu. Najvažnije je sprečiti kontakte a to je izgleda najjednostavnije kroz taj policijski čas. Jer, nakon ovog završenog policijskog časa tokom Vaskrsa, jasno vidimo da je krenulo opadanje virusa, i mislim daće to još jasnije da se vidi narednih dana – kazao je dr Kon.

On je kazao da odluke o popuštanju mera nisu ishitrene, i dodao da su i dalje na slazi neke koje su oštre.

Kada su uvođene mere rečeno je da se drastično uvode. Ali one su uvođenje na vreme. Sada imamo pitanja da li su ishitrene mere popuštanja. Mi i dalje imamo oštre mere, ali je vrlo važno da se krene sa popuštanjem. Mi moramo da se vratimo u život, i da se adaptiramo, koji je normalniji a neće biti potpuno isti. Na kraju će se završiti ukidanjem vanrednog stanja, a zatim održavanjem određenih mera, koje su vezane za to distanciranje, kao što je zatvorenost škola ili ograničenja vezana za boravak u zatvorenom prostoru. Iz nedelje u nedelju ćemo morati otvarati ono što bude u skladu sa rezultatima testiranja – kazao je on.

Poznati epidemiolog je dodao i da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji.

Moram potpuno jasno da kažem da to ne može da se desi. Može da se dese ekcesne situacije a to je prodor u neki kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi u populaciji jer nema tu snagu da prođe kroz zajednicu, da se prenosi. Spušten je na taj nivo da ne može da se probudi i podigne da ima epidemijski potencijal – naglasio je dr Kon.

Prema njegovim rečima rizik je više destina puta manji nego što je bio.

To ne znači da i dalje nećemo preporučivati izbegavanje bliskih kontakata, nošenje maski posebno u zatvorenoj sredini. Dakle, pri odlaksu u prodavnice treba nositi maske. Sve dok se ne ugasi ovaj virus. Nakon što smo sve ovo uradili, vreme je da se vratimo životu i da krenemo da se vraćamo poslu. Nema dileme od samog starta da je potrebno pravoremeno da se vratimo u život, ali kolektivi kao što su školski i predškolski i veći gde može doći do masovnijeg prenošenja, moraju biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da ona neće trajati samo još jendu sezonu – istakao je on.

Ponovio je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku decu.

Pitanje vezano za škole će posebno biti razmatrano u okviru Ministarstva proveste. Što se tiče vrtića, ne verujem da će svi odmah slati decu u vrtiće, ali oni koji nemaju drugi izlaz, verovatno će morati. Prema tome vraćanjem na posao, vrtići će morati da se otvaraju, nema drugog rešenja. To zavisi od situacije mi za sad imamo takvu situaciju koja će biti povoljna kada pustimo decu u školu. Treba shvatiti i da puštanjem dece u školu jasno se određujemo i prema virusu, da prolazak virusa kroz decu je nužno i moraće sasvim sigurno da se desi. Najpovoljniji trenutak da se to desi je kada je virus najmanje aktivan od sada nadalje, ne mislim baš od danas već za dve nedelje – zaključio je Predrag Kon.

Izvor: Telegraf

Prethodni članakDr Sretenović: Ne čekajte poslednji trenutak, juče je u bolnicu primljen pacijent i odmah priključen na respirator
Sledeći članakDveri: Vlast betonira gradsku plažu, nastavak šema i kombinacija

1 KOMENTAR

  1. Sramota!DA LI GOSPODIN KON MISLI ZA DVE NEDELJE DA UNIFORME DECU MASKAMA I RUKAVICAMA I DA ZATVORI tridesetog dece u jednoj učionici. Sram vas bilo čuvate starce i Babe a decu šaljete u školu gde i u normalnim uslovima higijena nije na zavidnom nivou jer škole nikada nisuimale dovoljno sredstava.Sta fali da deca zzavrše on line nastavu do kraja maja.Roditelji dostave đačke knjižice i kraj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here