Dr Lađević: Vakcinisani prelaze ulicu na zeleno, nevakcinisani pretrčavaju na crveno

12
621

Šanse da dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, veoma je mala, rekao je profesor Nebojša Lađević iz Univerzitetsko-kliničkog centra Srbije.

Lađević je naveo da se pokazalo da nema pravila i da svi mogu da obole, ali da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku sliku nevakcinisan.

Imamo tu i pacijente koji su davno vakcinisani, gde imamo jedan proboj imuniteta, te je potrebno obratiti pažnju na revakcinu, na ponovno postizanje nivoa antitela i svakako da ima izuzetno mali broj pacijenata koji su vakcinisani redovnim putem, ali iz bilo kog razloga, bilo zato što su primali neku drugu terapiju, zato što im je imuni sistem takav da nisu odgovorili na vakcinaciju, ali se oni ne nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, nisu na respiratorima, već se jednostavno nalaze pod nekim blažim nadzorom – kazao je Lađević.

Govoreći o simptomima, Lađević je kazao da se ne razlikuju u odnosu na prethodne talase, ali i da ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Možemo vrlo lako pretpostaviti da imamo koronu ukoliko dođe do gubitka mirisa. Ima i nekih drugih simptoma, stomačnih simptoma, dijareja kao početak samog kovida, ali svakako da su temperatura, kašalj, malaksalost prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju – istakao je Lađević.

Napomenuo je da je prevencija mnogo bolja nego lečenje i da je značajnije da se pridržavamo epidemijskih mera, da se vakcinišemo, a ukoliko smo zaraženi, da je najbitnije da se na vreme javimo.

Ne treba izgubiti tih prvih pet, šest, sedam dana lečeći se samostalno, pa se onda javiti u bolnicu. Tu je gubitak vremena veoma značajan – kazao je Lađević.

Istakao je da motivacija ljudima koji ne veruju u koronavirus može da bude to što lekari, profesori Medicinskog fakulteta, koji učestvuju u lečenju, poručuju da se razlikuje stanje između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.

Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste veoma mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom – poručio je Lađević.

Izvor: RTS

Prethodni članakMeštani sela kod Čačka i Kraljeva protestovali ispred aerodroma “Morava“ zbog oduzimanja zemlje
Sledeći članakNastavlja se crni niz, još šest smrtnih ishoda na kovid odeljenju bolnice u Čačku

12 KOMENTARA

      • Pa čovek je baš to i rekao. Koliko još slučajeva znate da je neko nastradao prelazeći ulicu na zeleno svetlo? Vi antivakseri uporno sami sebi uskačete u usta.

          • Eto, jesam, i šta hoćeš? Baš mi te nešto žao ako imaš problem sa tim. Ima da ne trpiš ovakvog nevakcinisanog do kraja svog života. I da se jedeš polako zbog toga. Marvo jedna priučena.

  1. Sve je to dobro rečeno..samo jednu stvar ne razumem.Zašto se vakcinisani plaše od nevakcinisanih..kad im oni ne mogu životno nauditi..i zašto su lekari,mediji zaboravili reč „grip“, prehlada..ove reči i oboljenja su naprasno nestale iako su bile prisutne mnogo godina.Isto se pitam kakav je rezultat PCR testa kad neko ima npr grip.Ima li ko od nadležnih odgovor na moja pitanja da ne bi vakcinisani nevakcinisane smatrali nižom ljudskom rasom.Virus Korona postoji ali kud se sakriše ostale bolesti ????

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here