Meštani sela kod Čačka i Kraljeva protestovali ispred aerodroma “Morava“ zbog oduzimanja zemlje

2
728

ČAČAK, KRALJEVO – Više od 100 meštana sela iz okoline Čačka i Kraljeva protestovalo je ispred zgrade aerodroma “Morava“ u Lađevcima zato što im država oduzima zemlju za izgradnju autoputa i za proširenje aerodroma.

Meštani čačanskih sela Baluga, Stančići i okolnih sela bune se zbog namere države da im trajno oduzme zemlju za deponovanje materijala i pozajmišta u toku radova na izgradnji autoputa Preljina – Pojate, čija trasa prolazi kroz njihova sela.

Oni pitaju zašto im se zemlja trajno oduzima, odnosno da li može da im bude vraćena nakon završenih radova na izgradnji deonice autoputa.

Ti meštani ističu da nisu zadovoljni cenom koju im država nudi za hektar zemlje i oni sumnjaju da će im ta zemlja biti oduzeta ne za deponovanje materijala, već za eksploataciju šljunka.

Prema njihovim informacijama, sa jednog hektra zemlje može da se uzme šljunak čija je vrednost 50 puta veća od cene koju im država nudi za hektar.

Meštani ističu da je ugrožena egzistencija poljoprivrednih proizvođača, koji nisu bili zadovoljni cenom koju im je ponudila država za oduzetu zemlju za izgradnju autoputa.

Oni su zbog toga podneli tužbe nadležnim sudovima i država je saglasna da im plati po ceni koju odredi sud, ali sudski procesi još uvek nisu završeni.

Sada nemamo ni zemlju ni novac – ističu meštani sela Baluga.

Meštani kraljevačkih sela Lađevci, Obrva, Miločaja, koja se nalaze u okolini aerodoroma “Morava“ u Lađevcima, nezadovoljni su što im se oduzima zemlja za proširenje aerodroma.

Za proširenje piste, koja će biti duga četiri kilometra, kao i izgradnje kargo centra, biće uzeto oko 400 hektara plodne zemlje u tri sela oko aerodroma Morava.

Samo u selu Obrva biće oduzeto oko 350 hektara zemlje, a oko trideset domaćinstava moraće da se iseli iz svojih kuća i da napusti imanje.

Meštani su nezadovojni i cenom koja im je ponuđena za zemlju koja će biti eksproprisana za proširenje aerodroma i ističu da je ona četiri puta manja od realne vrednosti.

Meštani tih sela ističu da je pre deset godina sa aerodroma u Lađevcima poleteo prvi civilni avion, a da je danas više meštana protestovalo zbog oduzimanja zemlje nego što je taj aerodrom imao letova za deset godina.

Izvor: Beta

Prethodni članakKovid pozitivna svaka treća testirana osoba u Moravičkom okrugu
Sledeći članakDr Lađević: Vakcinisani prelaze ulicu na zeleno, nevakcinisani pretrčavaju na crveno

2 KOMENTARA

  1. Veze oni nemaju šta hoće, šta neće. Ovo što piše za njih su španska sela. Rekao im neko izađite i oni izašli. Poigrava se sa njma. Zbog nekoliko glasova, pa idu izbori. Svak bi da nešto ućari. Videće to i oni. Ima vremena.

    • Života ,oni znaju da su Albanci dobijali nekoliko puta više puta novca od Srba…Znaju oni ko je kukavica i ko želi da im jedlftino otme imovinu..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here