Dr Šekler: Pet puta manja šansa da zaraženi omikronom završi u bolnici

0
513

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, kaže za da je vakcinacija i dalje izuzetno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju.

Zaražene osobe koje su došle iz Bocvane ušle su sa negativnim pi-si-ar testom u Srbiju, ali doktor Milanko Šekler ističe da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

Kod jedne vrste testa koji hvata tri gena dešavalo se da je jedan gen – onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivna. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan, jasno je da imate koronu – objašnjava Šekler.

Ističe i da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

Pi-si-ar testovi i dalje rade savršeno. Osobe koje su došle iz Bocvane su u tom trenutku još uvek bile u inkubaciji, virus je tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle par dana, svi su bili pozitivni. Oni su se možda čak zarazili na aerodromu, kada su polazili odozdo – kaže Šekler.

Naglašava da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda, čak i do desetak dana.

Doktor Šekler ističe da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom, što su Južna Afrika i Velika Britanija.

Kada pričamo o Južnoj Africi, evidentno je da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto, što govori da vakcina itekako štiti – tvrdi Šekler.

Iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, doktor Šekler ističe da neutralizacija nije proporcionalna efikasnošću vakcina protiv koronavirusa.

Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada, gde se povećava efikasnost – objašnjava Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom – navodi Šekler.

Doktor Šekler ističe da dobrih vesti ima i u Velikoj Britaniji – iako su imali 120.000 novozaraženih u toku jednog dana, broj umrlih je 150, dok je pre nekoliko meseci, kada je bilo oko 25.000 novozaraženih dnevno, smrtnost išla i preko 250. Početkom godine bilo je i do 1.800 mrtvih na svega 25.000 novozaraženih.

Izvor: RTS

Prethodni članakAutorsko vođenje kroz izložbu Božidara Plazinića
Sledeći članakI dalje manje od 20 novozaraženih u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here