Dramaturškinja Ana Vučićević osvojila prvu nagradu za dramu “Sloboda – Čačak“

1
1398

ČAČAK – Ovogodišnji pobednik književnog konkursa za najbolju dramu na Danima Slobodana Stojanovića, koji se već dvanaest godina održavaju u Narodnoj biblioteci Požarevac, je Ana Vučićević (22) iz Čačka, koja je upravo diplomirala na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Njena drama „Sloboda – Čačak“ (pod šifrom „Pilot San“) proglašena je najboljom među četrnaest prispelih radova na konkurs.

Žiri – predsednik Dragana Bošković, teatrolog,Vukica Strugar, novinar i Miško Milojević, reditelj, odluku su doneli jednoglasno, ocenivši da je pobednička drama profesionalno i spretno napisana, uz slikovite likove koji kao da su izašli iz filmova epohe socrealizma.

Takođe, navodi se da su kroz priču o „Slobodi Čačak“ (od nastanka fabrike do naših dana) protkane ljudske i radničke sudbine – masovno napuštanje sela i odlazak u grad, industrijalizacija, patrijarhalni odnosi, u kojima najveći teret i žrtvu podnosi žena,a sloboda, ironoično, postaje metafora za odsustvo svakog slobodnog izbora.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakRukometna ekipa gluvih i nagluvih Čačka treća u Srbiji
Sledeći članakČačak prva prestonica kulture Srbije 2023. godine

1 KOMENTAR

  1. Poštovani Moravci, prevedite mi na Engleski jezik dramaturškinju ili objavite novi rečnik da i mi naučimo ta nova pravila.

    Zašto nije DRAMATURKINJA ?!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here