Čačak prva prestonica kulture Srbije 2023. godine

7
949

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije” donela je danas odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak, prenosi Tanjug.

Radna grupa ocenila je prijavu Čačka za nacionalnu prestonicu kulture kao „dobro osmišljen, sadržajan i jasan dokument” i ukazala da su planirane programske aktivnosti atraktivne i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života Čačka i privlačenju publike iz čitave Srbije i regiona.

Kako navode predstavnici Radne grupe, izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa čiji se nastavak planira u godinama pred nama, posebno imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale.

Radna grupa je svoju odluku jednoglasno obrazložila ocenom da „Predlog Programa za Prestonicu kulture Srbije 2023. Grada Čačka” stavlja u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ.

Nova kulturna ponuda grada, utemeljena na specifičnom kulturnom identitetu Moravičkog kraja, zasnovana je na realnim inicijativama i postojećim programima, unapređenim inovativnim rešenjima.

Po mišljenju Radne grupe, predloženi program, na čijoj pripremi je posvećeno radio veliki broj kulturnih i društvenih delatnika Grada, karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Članovi Radne grupe su u obrazloženju odluke istakli i da je planirani program realno ostvariv i da će Grad Čačak, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa uspehom realizovati sve zacrtane planove i opravdati titulu prve Prestonice kulture Srbije.

Na konkurs za Prestonicu kulture Srbije, koji je bio otvoren od 2. avgusta do 2. septembra, pristiglo je 18 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

Prethodni članakDramaturškinja Ana Vučićević osvojila prvu nagradu za dramu “Sloboda – Čačak“
Sledeći članakNagrada Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga za Izdavačku kuću “Pčelica“

7 KOMENTARA

  1. Ajde Bobby ne lupaj gluposti. Bilo je događaja, ali nema publike. Upravo je to rekao Marko. Da se ne ponavljam. Ko zna koja je tvoja sfera interesovanja. Ili je bitno samo da kritikuješ. I šta tebe briga ko finansira. Ima ko da brine o tome. Još jednom bravo za Čačak.

  2. Ovo je super vest. A ubeđen sam da ovi što kritikuju nisu bili ni na jednom kulturnom događaju u poslednjih pet godina u Čačku. A bilo ih je koliko hoćeš. Evo bio je sjajan koncert u Muzičkoj školi u ponedeljak. Nesvakidašnji, za dva klavira. Nije bilo 30 ljudi. Na Aj Karmela bilo 100 ljudi. Bio sdam na oba događaja. Zapravo, događanja ima, nema publike. Zato je ovo odlična stvar za popularizaciju kulture u našem gradu. Bravo još jednom.

  3. Buhahaha prestonica kulture koja vec godinama nema bioskop a o pozoristu, muzickim dogadjanjima i izlozbama da i ne govorim. Nego kakav li je fond namenjen za to i ko li je organizator? Aj u des marke da nema veze sa kulturom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here