Država ograničila cenu hleba, šta će biti sa cenom mesa?

3
459

Od prošle nedelje proizvođači hleba prijavljuju se za brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama od 33 dinara sa PDV-om.

Posle dve godine država je ponovo aktivirala Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“. Pekari moraju da prave ovu vrstu hleba najmanje 30 odsto i u narednih šest meseci cena vekne biće ograničena na 46 dinara.

U pitanju je intervencija od 30 tona pšenice što će biti oko 20 tona brašna, a ažurirani podaci se svake nedelje šalju Republičkoj direkciji za robne rezerve, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

Pravo da se prijave imaju svi registrovani proizvođači hleba i peciva i nema ograničenja za prijavu bilo da je reč o malim ili velikim. Ipak, rezerve su ograničene i neće svi dobiti onoliko koliko žele, ali ćemo gledati da to rasporedimo ravnomerno – rekao je Kandić.

Kada je reč o poskupljenju mesa, Kandić kaže da je meso poskupelo između 15 i 30 odsto i jedna od mera koja se razmatra je i intervencija mesom iz robnih rezervi.

Razmišlja se i o ograničenju cena i proizvođačkih i trgovačkih. Država ima mogućnost da cene ograniči na šest meseci, ali namera države nije da se previše upliće u tržište, jer to nije dobro, jer onda dolazi do nestašca i pojave crnog tržišta – naveo je.

U talasu poskupljenja je zapaženo da pre svega poskupljuju prehrambeni proizvodi.

Trgovačke marže su na istom nivou godinama i o tome trgovci strogo vode računa kako ne bi izgubili kupce. Robne rezerve su jedan od alata regulacije cena ali količine iz robnih rezervi ne mogu da supstituišu tržište – rekao je državni sekretar za RTS.

Izvor: RTS

Prethodni članakNTP Čačak partner u programu Raising Starts
Sledeći članakAnsabl CIRCLE u Gornjem Milanovcu: Mocart, Betoven i njihovi rivali

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here