Fenomen “memento mori“ u autoportretima Stevana Aleksića

0
128

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u utorak, 14. marta u 18 časova, biće organizovano stručno predavanje u okviru izložbe “Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ pod nazivom “Fenomen Memento Mori u autoportretima Stevana Aleksića“.

Predavanje će održati Katarina Stevlić, istoričarka umetnosti.

Nakon akademskog realizma i pozitivizma, a usled velikih društveno-političkih promena na srpskoj likovnoj sceni utemeljuje se simbolizam. Podpomognut velikim istorijskim događajima – Prvog i Drugog svetskog rata, ovaj umetnički izraz ukazuje na besmisao, prolaznost i subjektivnost u prikazu.

Stevan Aleksić, kao jedan od najznačajnijih predstavnika simbolizma, stvara seriju autoportreta nastalih pod uticajem slika koje je ranije video, poput slike “Autoportret i smrt sa violinom“ Arnolda Beklina. Tako se u njegovim autoportretima utemeljuje fenomen memento mori (“seti se da si smrtan“).

Kroz pregled umetnosti i događaja druge polovine XIX i prve polovine XX veka, a na primerima simbolističkih slika prisutnih na izložbi “Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ autorka predavanja će slušaoce upoznati sa Aleksićevim opusom autoportreta zaodenutim simbolima smrtnosti, ali i rasprostranjenim fenomenom u umetnosti memento mori.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNa prodaju proizvodne hale, zemljište i poslovni prostor FRA, evo kolika je početna cena
Sledeći članakInflacija jede povećanja penzija: Sve ispod 40 odsto značilo bi da imate manje nego pre dve godine

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here