Filmovi sa GRAFEST-a u Galeriji “Nadežda Petrović“

0
172

ČAČAK – Filmski i video program Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u ponedeljak predstavlja GRAFEST – Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi koji se održava u Gračanici (KiM).

Povodom jubilarnog, desetog izdanja ovog festivala posvećenog filmskom i TV stvaralaštvu autora sa Kosova i Metohije, održanog od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture “Gračanica“, koji je i organizator festivala, biće prikazani filmovi:

1. “Bogoslovija, zvuci“, autora Predraga Radonjića i Strahinje Mlađenovića
2. “Na veslu priča – pozdrav pesniku“, autora Rastka Šejića – pobednički film ovogodišnjeg festivala

BOGOSLOVIJA, ZVUCI, 2015.
autori: Predrag Radonjić i Strahinja Mlađenović
Trajanje: 28 min.
Dokumentarni film predstavlja svakodnevni život učenika Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu. U gradu u kome praktično više nema njihovih sunarodnika, učenici ove bogoslovije, u zgradi obnovljenoj nakon uništavanja u martovskom pogromu 2014. godine uče, žive i rade u veoma neobičnim okolnostima.

NA VESLU PRIČA – POZDRAV PESNIKU, 2021.
autor: Rastko Šejić
Pobednik desetog jubilarnog „Grafesta“ je „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“, autora Rastka Šejića u produkciji „Šta hoćeš“.

Prva nagrada se dodeljuje filmu koji se ističe, ne samo svojom uspelom konceptualnošću već i porukom da se ova sredina može izražavati i na dublji, širi i raznovrsniji način od uobičajenog. Reč je ujedno i o autoru , koji se jedini potrudio da napravi zasebnu verziju svog dela, za potrebe ovog festivala, takođe efektno promišljenu – ocenio je žiri.

Gost programa će biti Živojin Rakočević, direktor GRAFEST-a i ustanove Dom kulture Gračanica i aktuelni predsednik Udruženja novinara Srbije.

Izvor: Morava info

Prethodni članakŽelezničar siguran protiv Borca iz Zemuna
Sledeći članakKadeti Borca nakon preokreta slavili u Beogradu protiv Dinamika

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here