Fiskalni savet: Neselektivno davanje novca iz budžeta imaće loše posledice

0
245

Fiskalni savet Srbije je ocenio da bi neselektivne mere davanja iz budžeta mogle da doprinesu inflaciji.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović pozdravio je mere koje je Vlada Srbije počela da sprovodi u Elektroprivredi Srbije uz oceni da je to namera da se prekinu „pogubne veze politike i poslovanja“, ali je kritikovao neselektivne mere i davanja iz budžeta koja bi mogla da doprinesu inflaciji i njenom produženom trajanju.

Petrović je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, predstavio izveštaj o radu za 2022. godinu i rekao da su napravljeni određeni pomaci u poslovanju EPS koji je u prvoj polovini godine ostvario profit od 500 miliona evra.

Dobar deo rezultata je zbog toga što je došlo do povećanja cena struje, bila je blaga zima, rekao je Petrović i naglasio da to ipak nisu strukturne reforme koje su neophodne.

Važan korak napravljen je formiranjem Nadzornog odbora sa tri strana eksperta, što govori o nameri Vlade Srbije da prekine pogubne vezu između politike i poslovanja EPS i da se krene dalje.

To je odličan korak u dobrom pravcu – smatra Petrović.

Prema njegovim rečima, prave reforme tek slede, restrukturiranje EPS, rešavanje viškova zaposlenih, odnosno manjka radne snage sa druge strane.

Malo su plaćeni oni koji treba da vuku reformu, a preplaćeni oni koji ne bi trebalo da imaju tolike plate – ocenio je Petrović i istakao da je EPS postigao značajne finansijske rezultate koji će biti trenutni ako e ne pristupi stvarnim reformama.

Petrović je rekao da njihov naredni izveštaj analizira davanja iz budžeta, počev od pandemijeske 2020. godine, koje se nastavlja i sada.

To je socijalno neopravdano, jer nije usmereno na onima koje treba da bude, ne stimuliše proizvodnju, a dodatano najnoviji paket mera sa rebalansom i posle može da utiče na dodatano povećanje inflacija koja je veća nego u uporedivim zemljama i duže će trajati, upozorio je on.

Te neciljane mere samo u ovoj godini, kada se sve sabere, od poljoprivrede i penzije, plaćanja za mlade, jednokratnim davanjima za penzionere čine 0,7 odsto BDP, akcize koje se povećavaju da bi se to platilo, sve to uticaće na inflaciju i delovaće u lošem pravcu – upozorio je Petrović.

Govoreći o predlogu mera socijalne i poreske politike za smanjenje siromaštva, Petrović je istakao da je tesno povezano njegovim prethodnim ocenama.

Značajna budžetska sredstva se daju široko i neslektivno stanovništvu – ponovio je on.

Izveštaj Fiskalnog saveta Srbije podnet je u skupštinsku proceduru u martu, a Odbor ga danas razmatra.

Prethodni članakBesplatni udžbenici: Treba li država da pomaže samo đake iz siromašnijih porodica ili svu decu podjednako
Sledeći članakRaspisan tender za izgradnju novog objekta NTP u Čačku, investicija vredna 17 miliona evra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here