Foto-klopke “love“ Čačane koji stvaraju nelegalne deponije

5
406

ČAČAK – Komunalna milicija u gradu na Moravi tokom prethodnih nekoliko meseci više od 100 puta intervenisala je zbog nepropisno odloženog smeća, odnosno stvaranja „divljih“ deponija.

Nesavesni Čačani, koji otpad – jednako i u gradu, i po selima – odlažu na mesta koja za to nisu predviđena, „ulovljeni“ su zahvaljujući takozvanim foto-klopkama, odnosno kamerama i savremenoj opremi koja je postavljena na kritičnim područjima.

  • Bez obzira što su i u mnogim selima postavljeni kontejneri, a u nekima i reciklažni platoi, još ima nelegalnih deponija i mahom su to mesta na koja su meštani navikli da bacaju najrazličitiji otpad, poput zabačenih delova naselja, rečnih korita, raskrsnica atarskih puteva… – ističe Mirko Vučićević iz čačanske Komunalne milicije, ukazujući da se u gradu sve ono što je u kući višak baca na periferiji, naročito u priobalju Zapadne Morave.

Najčešće se, saznajemo, radi o ostacima posle rušenja neke građevine, ili dotrajalim komadima nameštaja, odnosno bele tehnike.

  • Lane smo uspeli smo da lociramo i, uz pomoć počinilaca, saniramo te lokacije. Zapravo, otpad je pokupljen i odložen tamo gde je to predviđeno. Ukoliko onaj za kojeg se utvrdi da je odgovoran za nastanak nelegalnog smetlišta odbije da ukloni ono što je, mahom pod okriljem noći, odbacio tamo gde ugrožava komunalni red i životnu sredinu, radnici JKP „Komunalac“ će to, po nalogu komunalnog inspektora, učiniti o njegovom trošku – objašnjava Vučićević, podsećajući da sat rada ekipe komunalaca na ovim poslovima košta 12.000 dinara.

Kaže i da otkrivanja počinilaca ovog prekršaja nije lako, ali gotovo uvek uđu u trag nesavesnim sugrađanima…

  • Poslednjih godina, najviše nam pomaže tehnika koju koristimo za osmatranje i snimanje „rizičnih“ lokacija. Takozvane foto-klopke beleže sve što se tamo događa, a mi kasnije, na osnovu tih video-zapisa, lako ustanovimo ko je u pitanju. Kamere zabeleže tip automobila, registarske oznake i osobu koja čini prekršaj – objasnio je Vučićević, ističući da je svaka lokacija na kojoj su postavljene kamere propisno obeležena tablama sa upozorenjem da se teren snima.

Kamere su, tako, „radile“ u Katrzi, Ježevici, Gornjoj Gorevnici, Ljubiću, Bresnici i brojnim drugim čačanskim selima, a popropisane novčane kazne za bacanje smeća u prirodu kreću se u rasponu od 10.000, kolika je globa za odgovornog u pravnom licu, preko 15.000 za fizičko lice, do 30.000 za preduzetnike i 60.000 dinara za pravna lica.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakO romanu “Pakrac“ Vladana Matijevića: Zlo nije napolju…
Sledeći članakAktivan odmor u prirodi i udoban boravak u smeštaju “Divčibare Apartmans“

5 KOMENTARA

  1. Nikakve klopke, samo motke. Cuj klopke. Nismo mi za tehnolohiju. Prosti smo da prostiji ne mozemo biti. Ne moze nas oprati Morava, ocistiti Komunalac. To moramo sami. A kako cemo ovako glupi. Zato smo aljkavi. Do Bola.

  2. Zasto je razmontiran reciklazni plato kod skole u Atenici iza Poste. Kamere jos uvek stoje, a umesto konteinera i ogradjenog prostorw za odlaganje sdd nastade divljin parkint za kombije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here