Grujičić: Lekari će moći da daju najviše dve nedelje bolovanja, za duže će se ići pred komisiju

7
608
Foto: Medija centar

Velike su pritužbe privrede zbog toga što pojedini radnici odsustvuju i po dva meseca sa posla, naročito tokom leta, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je to rekla za RTS govoreći o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Lekar opšte prakse će moći da dâ samo dve nedelje bolovanja. Izuzetak će predstavljati onkološki bolesnici, tek operisani pacijenti, osobe sa invaliditetom i trudnice. Svi ostali će morati da idu na komisiju. I evo poziv komisijama Fonda da dobro gledaju o kakvim se dijagnozama radi jer ima ljudi koji zaista imaju probleme sa kičmom, a 98 odsto svetske populacije nekada u životu ima problem sa kičmom – navela je Grujičić.

Mnogo je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58. dana od trenutka otvaranja bolovanja, odnosno baš onda kada više ne mogu da budu na bolovanju bez odluke komisije. Izmenama Zakona želimo da sprečimo zloupotrebe – rekla je Grujičić.

Upitana da li će ubuduće moći da se pojednostave odluke stručnih komisija, ministarka je istakla da će se voditi računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata

Da li će se ona nalaziti u Ministarstvu ili u Fondu, videćemo. To će olakšati pacijentima i ubrzati procedure, pošto nema potrebe da se one dupliraju. Moramo ceo sistem da učinimo bržim i funkcionalnijim u korist pacijenata i kolega – objasnila je Grujičić.

Izvor: RTS

Prethodni članakPo nivou pismenosti Srbija među 30 zemalja u svetu
Sledeći članakAleksić napustio Narodnu stranku, čačanski odbor ostao uz Jeremića

7 KOMENTARA

  1. uzmu bolovanje,, a onda rade kod privatnika na crno,a nekii u inostranstvu.
    A to sve plačaju gradjani ove zemlje koji savsno rade.
    Nevidjen javašluk i to nema ni u jednoj zemlji na zemaljskoj kugli.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here