Po nivou pismenosti Srbija među 30 zemalja u svetu

2
327
Foto: Pixabay

Rezulati popisa stanovništva pokazali su da je broj nepismenih stanovnika u Srbiji ispod jedan odsto, odnosno 38.000. Međutim, broj onih koji nisu završili osnovnu školu je gotovo 10 puta veći, oko 357.000, što je grad veličine Novog Sada. Pismenim se smatraju svi stariji od 10 godina sa završenih četiri razreda osnovne škole.

Broj nepismenih ili sa nepotpunom osnovnom školom nije iznenađenje za bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića. On je za Euronews Srbija rekao da je to rezultat koji je na nivou ostalih evropskih zemalja, kao i da po nivou pismenosti Srbija spada među 20-30 zemalja u svetu.

To što imamo 350.000 ljudi bez završene osnovne škole je očekivano, jer mi u toj najstarijoj grupi građana i dalje imamo ljude koji nikada nisu išli u školu. Ako pogledamo mlađe tamo ih praktično nema, zapravo ima ih neuporedivo manje. Taj jedan posto nepismenih je rezultat koji je na nivou ostalih država u Evropi. Po nivou pismenosti spadamo među 20-30 zemalja u svetu – rekao je Verbić.

Rezultati pokazuju da je, posmatrano prema polu, broj žena koje su bez školske spreme i nepotpunog osnovnog obrazovanja dvostruko veći u odnosu na broj muškaraca, pošto je njihov udeo u ovoj kategoriji 247.375 (8,38 odsto), a udeo muškaraca 110.031 (4,02).

Verbić kaže da taj podatak može pogrešno da se tumači.

Lako bi bilo zaključiti da žene mnogo lakše napuštaju školovanje i da nikada ne završe osnovnu školu. Ovo je posledica nečeg drugog. Žene žive duže i u najstarijoj kategoriji ima mnogo više žena nego muškaraca. Ako ih ima više onda i onih bez školske spreme ima više. To je razlog zašto imamo ovde drastičnu razliku – naveo je Verbić.

Oko 46 odsto stanovnika starosti 15 i više godina mogu se smatrati kompjuterski pismenim, odnosno da umeju da obavljaju tri osnovne aktivnosti na kompjuteru, tabletu, mobilnom telefonu, rezultati su popisa.

Oko 30 odsto njih samo delimično poznaje rad na računaru, odnosno zna da pronađe informacije na internetu ili ume da koristi neku od aplikacija za elektronsku komunikaciju ili računar za unos teksta.

Takođe, 24 odsto stanovništva smatra se kompjuterski nepismenim, pošto ne ume da obavlja nijednu od gorenavednih navedenih aktivnosti. U periodu između dva popisa procenat kompjuterski pismenih lica u ukupnom stanovništvu starosti 15 i više godina porastao je sa 34,21 odsto na 45,73 odsto.

Verbić smatra da broj digitalno pismenog stanovništva odgovara potrebama društva.

U zemljama gde je elektronska trgovina i gde se sve obavlja preko računara, tamo i stariji građani moraju da usvoje i aktiviraju veštine rada na računaru. Kod nas to nije potrebno. Neke druge stvari smo prepoznali – korištenje društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju preko interneta vajber, skajp. To svi znamo da radimo. Zbog toga imamo dosta onih koji su delimično pismeni – objašnjava on.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakNova Hirurška bolnica u Čačku imaće Centar za vantelesnu oplodnju
Sledeći članakGrujičić: Lekari će moći da daju najviše dve nedelje bolovanja, za duže će se ići pred komisiju

2 KOMENTARA

    • ,,sreda,,zašto spominjem standard,šta ti fali,jesi li gladan,žedan?Možda ali samo ako nećeš da radis,pretpostavljam da osim što si glup,da si i neradnik.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here