IN MEMORIAM: Dragoljub Žarković, urednik nedeljnika “Vreme“

1
323
foto: MC

Istaknuti novinar i urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija nedeljnika “Vreme“.

Dragoljub Žarković, osnivač je „Vremena“ i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama „Politika“ (1974-1987) i „Borba“ (1987-1990). Bio je radijski komentator „Slobodne Evrope“ (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi ( italijanska „Republika“, austrijski „Standard…)

Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista „Politika“ i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.
Godine 2016. objavio je „Naprednu knjigu“ sa podnaslovom „Godine uspona Aleksandra Vučića“.

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija “Vremena“ Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet – navela je redakcija “Vremena“.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

Izvor: N1

Prethodni članakVeliko priznanje za čačansku atletičarku: Ivana Ilić ponovo najbolja mlađa juniorka Srbije
Sledeći članakDveri: Zašto “Komunalac“ ne čisti slivnike za kišnu kanalizaciju?

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here