Intervju, Boško Obradović: Izađi i bori se! Nema ništa od kukanja i plakanja

21
1762

ČAČAK – Krajem prošle godine lider Dveri Boško Obradović najavio je da se vraća u lokalnu politiku u Čačku, nakon što je stranka doživela neuspeh na republičkim izborima 17. decembra 2023. godine.

Neprelazak cenzusa inicirao je i njegovu ostavku na mesto predsednika Srpskog pokreta Dveri, koji je predvodio od samog osnivanja 2015. godine.

A zapravo je Boško Obradović postao poznat široj političkoj javnosti zahvaljujući odličnom izbornom rezultatu 2012. godine, kada na lokalnim izborima Dveri kao izborni debitanti osvajaju 15 odsto glasova. Još bolji uspeh ostvarili su četiri godine kasnije, kada su na krilima kampanje “Ili ĆI ili MI“ osvojili 25 odsto podrške Čačana.

Nakon što je sledeći izborni ciklus bojkotovan, Dveri su ponovo u lokalnoj političkoj areni i spremaju se za izbore koji će se održati 2. juna, ranije nego što se mislilo pre svega nedelju dana.

Boško Oradović sada je šef izbornog štaba Dveri na lokalne izbore u Čačku i u tom svojstvu dao je intervju za portal Morava info.

Gospodine Obradoviću, nakon što ste ostali ispod cenzusa na republičkim izborima, podneli ste ostavku na funkciju predsednika Dveri i najavili vaš novi politički početak u rodnom gradu. Kako doživljavate komentare i kritike da ste se kasno setili Čačka i da ste lokalnu politiku zapostavili na račun formatiranja stranke na nivou republike?

 • Činjenica je da sam nakon izbora za predsednika Srpskog pokreta Dveri 2015. godine morao da se posvetim političkim aktivnostima širom Srbije, a ne samo u Čačku. Takođe, kada sam izabran za narodnog poslanika u dva mandata (2016-2020. i 2022-2023) i šefa poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini mnogo vremena sam posvetio skupštinskom radu za koji smatram da je, uprkos svim opstrukcijama naprednjačke nedemokratske vlasti, bio veoma ozbiljan i kvalitetan. Ali je takođe činjenica da se nikada nisam odselio iz svog grada, da ovde živim sve vreme sa porodicom i da nikada nisam prestao da se bavim lokalnom politikom. Uz sve ove velike republičke obaveze i odsustvovanja uvek sam izdvajao posebno vreme za naš grad, u kome sam rođen i u koji sam se vratio da živim posle završenih studija u Beogradu. Kroz skupštinski rad, i kao odbornik u skupštini grada Čačka i kao republički poslanik, maksimalno sam se bavio i lokalnim temama i problemima. Imao sam i poslaničku kancelariju u kojoj sam redovno primao sugrađane i pokušavao da rešavam njihove muke sa ovim korumpiranim i nepravednim sistemom u kome živimo, što radim i dalje.

Tačno je i da sam podneo ostavku na funkciju predsednika Dveri zbog lošeg izbornog rezultata na republičkom nivou i smatram da je to moralni čin kojim sam preuzeo ličnu odgovornost. Priznajem svoje greške, zato sam i podneo ostavku i povukao se iz republičke politike, ali nikada se nisam prodao, nisam menjao političke dresove, nisam izneverio program Dveri i nikada nisam otišao iz Čačka. Sada sve svoje snage, političko iskustvo i raspoloživo vreme posvećujem lokalnoj politici i političkim promenama u Čačku.

Da li su Dveri spremne za lokalne izbore u Čačku i koji će biti najveći izazovi sa kojima ćete se kao stranka na njima suočiti?

 • Apsolutno smo spremni. Već godinu dana ima kako smo formirali Lokalni izborni štab Dveri Čačak i napravili lokalni predizborni program „ZA NOVI ČAČAK 2024-2028” i „Belu knjigu” o svim propustima lokalne vlasti. Lično sam, zajedno sa ostalim saborcima, svakodnevno na štandovima na ulici, razgovaramo sa sugrađanima, delimo promotivni materijal, obilazimo seoske mesne odbore, razgovaramo i dogovaramo se sa ostalim kolegama iz čačanske opozicije kako najbolje da nastupimo na izborima i zajednički pobedimo ovu vlast.

Najveći problem sa kojim se suočavamo jeste hipoteka koju nosimo sa republičkog nivoa u vezi sa raznim predizbornim koalicijama koje smo tamo pravili zarad smene Vučićeve vlasti poslednjih godina. Međutim, u Čačku smo uvek izlazili sami i ovde je naša politička biografija više nego čista. Godinama smo najveći borac protiv ove vlasti, ali imam utisak kao da se to nekako zaboravilo kod dela naroda. Moramo prosto da podsetimo ljude na sve dobro što smo uradili do sada, kao i na kadrovski kvalitet koji poseduje Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Čačku predvođena primarijusom dr Milanom Roganovićem, dr Vladimirom Dimitrijevićem, Draganom Ćendićem, Đorđem Šipetićem, profesorkama Radmilom Živković i Biljanom Rubaković, Bratislavom Simovićem, braćom Aleksandrom i Ratkom Božovićima… Imamo lokalnu političku biografiju koja je respektabilna i izlazimo pred građane čistog obraza.

Na izborima 2012. osvojili ste 15% glasova, četiri godine kasnije čak 25%, bili ste u zamahu, a onda ste zarad jedinstva u opoziciji odlučili da bojkotujete lokalne izbore 2020. Da li smatrate da je to bio loš potez ili da je, pak, u tom trenutku bio jedini ispravan i moguć izbor?

 • Verovatno će se jednog dana izučavati na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kako neko sa 25% glasova sa prethodnih lokalnih izbora bojkotuje nove izbore zarad solidarnosti sa opozicionom odlukom da se bojkotuju izbori na svim nivoima. Isto smo uradili kada smo bojkotovali rad Narodne skupšptine iako smo tada uz DS bili jedini parlamentarni među osnivačima Saveza za Srbiju, a ja u tom trenutku jedini lider Saveza za Srbiju koji je bio narodni poslanik. Mnogo smo žrtvovali zarad jedinstva opozicije u borbi za poštene izborne uslove, kao i u stalnim pokušajima ujedinjenja desne opozicije u zajednički Patriotski blok, ali to se nekako nije cenilo niti je uspevalo, kao ni ono prvo vezano za bojkot. Danas nam lekcije drže mnogi koji nisu mrdnuli prstom za ovih 12 godina naprednjačke vladavine niti su se bilo kada suprotstavili ovoj kriminalnoj i korumpiranoj vlasti. Nekada to ume da zaboli, ali nema emocija i pravde u politici, idemo dalje.

Jednostavno rečeno, nauk je da se lokalni izbori nikada ne bojkotuju. Jer građani očekuju da imaju svoje predstavnike u lokalnim parlamentima i ne sme se prepustiti vlast bez borbe. Posebno u Čačku, gde su na republičkim izborima 17. decembra prošle godine aktuelni vlastodršci oličeni u SNS+SPS+SRS svi zajedno osvojili ispod 50% glasova. Dakle, ovde naprednjački režim nema većinu i opozicija može da pobedi na lokalnim izborima u Čačku, ako se ozbiljno organizuje.

Lista na kojoj su bile Dveri na republičkim izborima u Čačku osvojila je šest odsto glasova. Kakva su očekivanja u pogledu broja osvojenih glasova na predstojećim lokalnim izborima?

 • Lokalni izbori su nešto potpuno različito od republičkih. Mislim da smo presudno uticali na smenu jedne loše prethodne vlasti u Čačku i da smo zaslužili šansu da nakon smene aktuelne vlasti povedemo grad jednim novim putem, ali o tome će odlučivati naši sugrađani. Više puta smo dokazali da se ne lakomimo i ne prodajemo za funkcije u vlasti, odbili smo i prethodnu i sadašnju vlast kada su nam nudili postizborne koalicije 2012. i 2016. godine, i čekali smo priliku da se napravi nešto zaista novo od ljudi koji do sada nisu bili na vlasti i nisu menjali više stranaka, ideologija i programa. Mislim da se nama iz Dveri Čačak može verovati i da smo zaista dosledni opozicionari koji imaju ozbiljan i konkretan lokalni program za promene i boljitak u našem gradu.

Šta su osnove predizbornog programa Dveri za 2. jun? Šta je to što građani mogu da očekuju od vas ako budete deo buduće gradske vlasti?

 • Mi smo naš predizborni program podelili u dva dela: šta Čačak nema pod sadašnjom vlašću i šta ćemo mi uraditi na vlasti ukoliko nam građani daju poverenje. Čačak nema funkcionere sa pravom fakultetskom diplomom, čist vazduh, zelenilo, zatvoreni bazen, Dom za stare, Univerzitet, popis gradske imovine, bezbedne mostove, javnu garažu, Fond za lečenje teško bolesne dece, a ostali smo i bez mnogih nekadašnjih simbola grada: FK Borac, Čačanske banke, TV i Radio Čačak, FRA,… Među našim prioritetima nalazi se novo porodilište i kancelarija za podršku porodici, novi PIK Čačak sa pogonima u selima i nove mikro-pijace, treći fakultet i formiranje Univerziteta u Čačku, nova privredna zona i supermarket čačanskih domaćih proizvoda na autoputu… Smatramo da umesto stranim firmama sva pomoć grada treba da bude usmerena na čačanskog privrednika, preduzetnika i seljaka… Imamo čitav paket porodične i socijalne politike: besplatan sport za svu decu, besplatni udžbenici, prevoz i užine za sve đake, trinaesta penzija za najsiromašnije penzionere, izgradnja Doma za stare i otvaranje Kancelarije za stare i zatvorenih klubova penzionera… Imamo viziju potpuno novog naselja na obali Morave koje nazivamo Novi Čačak, kao i uređenje kompletnog priobalja Morave sa obe strane duž celog toka reke kroz grad od Beljine do Prelića… Ne može se sređivati samo centar grada, a posebno ne krasti na behatoniranju, već se mora uložiti i u prigradska naselja i sela. Predvideli smo najmanje po 10 kilometara novih asfaltnih puteva u svim selima i mogućnost da se narod pita kuda će ići naše pare od poreza na imovinu u svakoj mesnoj zajednici.

Ono što mislim da je najveća novost na lokalnoj političkoj sceni: planiramo decentralizaciju grada i nove administrativne centre u formi gradskih opština ili na drugi način organizovanih operativnih centara koji će olakšati život naših sugrađana koji žive van centra grada. To su, pre svega, istorijski srezovi Ljubić i Trnava, nekadašnja opština Mrčajevci, ali i veliki novi centri u razvoju kao što su Preljina, Atenica i Zablaće. Imamo tri banje u našem kraju – Ovčar banju. Trepča banju i Slatinsku banju. Imamo ogroman privredni, poljoprivredni, sportski i turistički potencijal koji nije iskorišćen jer imamo posla sa vlašću koja ne zna i ne ume, koja zavisi od šefova u Beogradu i koja je ogrezla u nameštene javne nabavke i korupciju, partijsko zapošljavanje i uništavanje životne sredine.

Da su i najbolji bili – trebalo bi ih promeniti posle 12 godina vlasti, a daleko su od najboljeg. Čačak ne zaslužuje ovako lošu vlast. Postoji toliko novih ideja i obrazovanih ljudi koji ne mogu da dođu do izražaja pod ovom torturom vladajuće SNS. Vreme je da Čačak prodiše, kako kaže naš predizborni slogan, i bukvalno s obzirom na ogromno zagađenje vazduha u zimskim mesecima, i politički, i na svaki drugi način.

Stiče se utisak da ste jedina opoziciona organizacija u Čačku koja se ne bavi konstatovanjem zatečenih problema i objašnjavanjem zbog čega nije dobra aktuelna vlast, već imate osmišljen program u različitim segmentima bitnim za funkcionisanje grada. Da li je to možda teži pristup, jer zahteva veći angažman, i zašto ste odabrali baš takvu strategiju?

To smatramo jedino ispravnim načinom bavljenja politikom. Nije dovoljno samo kritikovati vlast, a i tu smo najviše uradili, već je podjednako bitno predstaviti građanima šta biste vi učinili da ste na njihovom mestu. Da Čačani unapred znaju šta je naš plan za novi Čačak i koji ljudi će biti na čelu grada. Nema laži i nema prevare.

Naš predizborni program „ZA NOVI ČAČAK 2024-2028” ima 12 tačaka i ukupno 87 konkretnih mera. Na njemu je radio tim od 30 stručnih ljudi iz različitih društvenih oblasti. Ozbiljno i detaljno smo se 12 godina spremali za preuzimanje vlasti u Čačku i mislim da smo spremni. Pozivamo sugrađane da nam daju šansu, pa neka promene i nas ako ne budu zadovoljni posle četiri godine. Poenta je da ne stojimo u mestu odnosno da ne propadamo ne menjajući ništa decenijama i držeći već viđene i kompromitovane večite kadrove na rukovodećim funkcijama. Mnogi mladi i visokoobrazovani nam odoše iz ovog grada i to moramo da zaustavimo. Da bismo to uradili potrebne su nam političke promene.

Kakva je za sada saradnja sa drugim opozicionim grupacijama i imate li bojazan da bi neka od njih mogla da napravi saradnju sa SNS nakon izbora?

 • Uspostavili smo odavno dobru komunikaciju sa svim čačanskim opozicionim grupacijama. Održavamo redovne sastanke i planiramo i predizbornu i postizbornu saradnju. Niko od nas ne može samostalno da smeni aktuelnu vlast već to možemo samo zajedničkim snagama. Složni smo oko toga da se moramo zajednički suprotstaviti svakom pokušaju izborne krađe poput preseljenja lažnih birača iz Požege ili Kraljeva za lokalne izbore u Čačku.

Moj predlog je da svi zajedno istupimo pred sugrađane i pozovemo ih da masovno izađu na lokalne izbore i glasaju protiv sadašnje vlasti, a za bilo koju od naših opozicionih izbornih listi. To bi pokazalo našu zrelost i ozbiljnost i dodatno motivisalo opoziciono i neutralno orijentisane birače da izađu na izbore, kada vide da se opozicija opametila, ujedinila i da sarađuje na smeni vlasti i formiranju buduće nove vlasti. Takođe sam predložio da se svi kandidati za odbornike sa svih izbornih listi opozicije javno obavežu, pa ako treba i da to overimo kod notara, da nema saradnje sa SNS posle izbora.

Imali smo veoma neprijatnu situaciju u obližnjem Ljigu nakon tamošnjih lokalnih izbora prošle godine kada je opozicija pobedila a onda dva odbornika iz jedne grupe građana promenila stranu. To nam se u Čačku ne sme desiti. Ovde je utakmica trenutno nerešena, opozicija može da pobedi, ali ne sme sebi da dozvoli bilo kakvu izdaju narodnog poverenja.

Koja bi, u najkraćem, bila vaša ključna poruka pred predstojeće lokalne izbore.

 • „Izađi i bori se”, što bi rekao Darko Rundek i „Haustor”. Nema ništa od kukanja i plakanja, nema ništa od ćutanja i povlačenja, dosta je bilo straha i apstinencije! Izađimo na lokalne izbore u Čačku i smenimo ovu bahatu, nestručnu i korumpiranu vlast! Čačak zaslužuje bolje od Miluna Todorovića, Ostoje Mijailovića, Aleksandra Maksimovića, Igora Trifunovića… Mi to možemo – zajedno!

Izvor: Morava info

Prethodni članakRekonstruisani kanal za navodnjavanje uskoro u upotrebi, počinje uređenje kanala kroz Ljubić kej
Sledeći članakBrajović: Gradski odbor SSP bojkotuje lokalne izbore u Čačku

21 KOMENTARA

 1. Moze da zove milicu izdajnicu u spas mozda mu sad pomogne posto je vlas a rekla nece nikad biti potrcko vuciceve stranke kakva vlas takva i opozicija proklestvo srbstva sve izdajnici

 2. Pitanje, zašto Boško daje intervju kada je podneo ostavku na mesto predsednika Dveri odnosno zašto on kao šeg izbornog štaba, a ne Dr Roganović ili Magistar Simović koje je najavio kao kandidate za gradonačelnika. Ja kao dverjanin sam ogorčen na demagogiju Boškovu i žao mi je što su ga napustili svi pismeni saradnici. Nije to ono što smo na skupovima slušali. Spao je na braću Bambalić, Šipetu, tetka Radu i magistra Simovića. Oteraće i Dr Roganovića ako ovako ostane. Još sme javno da kaže da će jedan od dva kandidata biti kandidat za gradonačelnika, Dr Roganović i magistar Simović. Ili je to strah od poraza ili je klasičan egocentrik kao Veljo Ilić. Ako si otišao idi, pusti druge da se bore.

  • Kakva budalastina. Botu odakle ti tolika mržnja. Boško je podneo ostavku na mesto predsednika Dveri, ali ne i na clanstvo, na borbu za ideje i politiku Dveri. I zasto ne bi davao intervju. Zato sto tebi smeta. E pa vidis , ne pitas se ti za to. Boško otišao nigde nije i neće.

   • Niste shvatili moje pitanje. Nije mržnja. Ako mu je politika propala i ako se povukao, zašto ne pušta druge ako su kvalitetniji od njega da izlaze u javnost i već kada idu izbori da na primer javno nastupa Dr Roganović i bude naš lider, a ne Boško. Sve nam je časne ljude oterao od Ostojića, Tanaskovića elite ekonomije, Tanje Popović, Kalča, Dušice, Aca, Racka mlekadžije,Ljilje, Nikole Novakovića našeg Bambija. Treba li još da nabrajam? Gori je od Velja Ilića njegovog političkog oca. Da sam bot to je sarkastično napisano.

    • Svi koje si nabrojao i dalje su Dverjani, jer su patriote. Ne eksponiraju se za Dveri jer im je to donosilo dosta problema. Svi oni glasaju Dveri i podržavaju program Dveri.

 3. Narode jadni , zar ne vidiš gde te vodi Vučić sa njegovim političkim i medijskim trabantima . Prodajom tebe narode, oni se bogate. Strašno, strašno šta nam rade već godinama.

  • Ko je jadan jadni covece? Ja nisam jadan, niko me nije prodao i nemoj tako da mi se obracas. A ti glasaj za koga hoces. Kad izbori prodju videcemo ko je jadan.

 4. Boško je pokazao da je najbolji političar u Čačku i Srbiji. Dveri su jedina ozbiljna opoziciona stranka a najprincipielnija od svih stranaka u Srbiji. Narod je nasedao na klevete vlasti godinama upućivane Bošku i Dverima preko Vučićevih medija. Mnoge iz opozicije videli smo na vlasti, a nećemo valjda nasesti na Jelisijevića. Zato Dveri.

 5. Odlične ideje u predizbornom programu. Podrška za sve opoziocione liste. Bitno je da narod glasa za bilo koga od opozicije samo da nam na vlasti više ne budu pripadnici SNS i sledbenici Vučića koji će ući u najmračniju istoriju Srbije zbog izdaje i priznanja Kosova, epske krađe, zaduženja potomaka i zavijanja u crno Srbije. Dragi Čačani ne dozvolimo da nam vlast u Čačku budu oni koji su Gerhardu Šrederu aplaudirali u beogradskoj areni na godišnjicu početka bombardovanja Srbije.

   • A ti si naprednjak. Sve sto je Vladimir rekao, odlično je rekao. To ne moze da smeta nikom normalnom. Samo naprednjacima moze da smeta. Bravo Vladimire, svaka ti je na mestu.

 6. Bole nisi spomenuo Konjicki klub u Preljini I bankomat. To je moja zelja. Jer si sve zelje komsija I seljana izneo u ovom intervju. To je lepo. Skupite se na zboru i pricate sta ko zeli. Neko put neko lipu pored kuce, neko igraliste, neko prevoz I tako redom. A Bole obecava ispunjenje. Samo treba da osvoji vlast. Znaci glasajte za mene. Ajmo, videcemo se posle izbora.

 7. Samo cu pitali Boska Obradovica sa kojima parama misli da ostvari te svoje snove,koje je nabrojao u oviom intervju. On treba da zna da se gro ovih mastarija treba finansirati iz gradskog budzeta. A nas grad nije toliko bogat. Nemamo neke jake firme. A od piljara i trgovina nema neke vajde. Bar na veliko. Zna to Bosko nego ubacuje cistu demagogiju kojom hoce da zamaze oci delu gradjanstva.

 8. Auh, koliki sadrzaj intervjua. Veliki brate. Doduse prosla su 4 dana kako Boleta nije bilo na Portalu. Uzeleli smo ga se. Nisam citao, posteno ne mogu, ne da mi se. Ali znam bez citanja. 20 god isto. I na kraju da pitam. Zar Bole misli da moze da bude bolji od Miluna. More to ne biva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here