Izdavačka kuća “Pčelica“ na 61. Sajmu knjiga za decu u Bolonji

0
245

ČAČAK – Izdavačka kuća “Pčelica“ je već dobro znani gost u Bolonji i izlagač na najvećem svetskom sajmu knjiga za decu, koji se svakog proleća održava u ovom italijanskom gradu. Iako Bolonjski sajam ove godine zvanično ulazi u sedmu deceniju postojanja, on i dalje odiše mladošću, vedrinom, inovativnošću, šarenilom ideja, nepobedivim optimizmom i što je najvažnije verom u nezamenjivu ulogu knjige u životu svakog deteta.

Kao dugogodišnji predstavnik srpskog izdavaštva za decu na ovoj manifestaciji, “Pčelica“ je na Bolonjskom sajmu u svom prirodnom okruženju, deleći sa njim veliki broj uverenja i doprinoseći svojom autentičnošću i sada već prepoznatljivim stilom opštem utisku.

Za ovogodišnje predstavljanje na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji “Pčelica“ je pripremila veliki broj noviteta, ali i ranijih izdanja redizajniranog i osveženog izgleda. Od noviteta treba izdvojiti ilustrovane knjige: “Morski konjić i podvodna biblioteka“, autorke Nikolete Novak, “Pužić koji je verovao u sebe“ i “Mala priča iz velikog mravinjaka“, autorke Maje Koraksić, “Cecilijine magične krofne“, autorke Gordane Timotijević i “Treća mačka“, autorke Vesne Aleksić.

Slede četiri duhovito-zabavna priručnika o: drugarima, porodici, knjigama i slobodnom vremenu i tri nove knjige iz edicije “Najbolji na svetu“ – “Najbolje bake i deke na svetu“, “Najbolji roditelji“ i “Najbolje komšije“, autorke Aleksandre Bojović. Ovom ženskom autorskom timu pridružuje se Bojan Ljubenović sa svoje tri knjige iz edicije “Kad porastem, biću…“: “Uki, mali fudbaler“, “Luna, mala teniserka“ i “Vuk, mali glumac“, ali i Kosta Milovanović, ovog puta u ulozi pisca, a ne onako kako smo navikli u ulozi ilustratora, sa svojom knjigom “Luka, mali slikar“. U okviru iste edicije objavljene su i knjige: “Zoja, mala pijanistkinja“, autorke Nade Vuković, i “Tesa, mala balerina“, autorke Nikolete Novak.

U svom osveženom i redizajniranom obliku “Pčelica“ će na ovogodišnjem Sajmu u Bolonji predstaviti i svoje stare adute: ediciju popularnonaučnih enciklopedija “Galerija velikana“, izuzetnu ediciju ilustrovanih knjiga “Bajke i mitovi naroda sveta“, serijal vaspitno-edukativnih knjiga “Kad su mali veliki“, koja govori o Nađi i Vuku, bratu i sestri koji imaju ozbiljan zadatak da prevaspitaju odrasle, koji se i ne ponašaju baš zrelo.

Pored ovih noviteta na štandu “Pčelice“ posetioci, potencijalni i stari saradnici, moći će da vide i prelistaju brojna “Pčeličina“ izdanja koja su već našla svoj put do dece širom sveta koja ih mogu čitati na: češkom, islandskom, mongolskom, ruskom, italijanskom, kineskom, nemačkom, makedonskom i mnogim drugim jezicima. Lista jezika na kojima su “Pčeličina“ izdanja dostupna iz godine u godinu postaje sve duža.

Možda se stiče utisak da su samo sajamski dani vreme kada izdavači rade punom parom, ali to ni izbliza nije tako. “Pčelica“ je u protekloj godini polako, ali sigurno zakoračila na francusko i špansko govorno područje, pa će knjige Nikolete Novak “Priče iz šume“ i “Prijatelji iz savane“ uskoro biti dostupne na francuskom i španskom jeziku, a knjiga Gorana Markovića “Lajka među zvezdama“ na španskom.

PR TEKST

Prethodni članakFK Borac 1926 organizovao takmičenje u fudbalskim veštinama
Sledeći članakPočela prijava za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi 2024“, biće dodeljeno 10 stanova u Beogradu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here