Javna rasprava o Moravskom koridoru: Čačak traži Centar za hitne službe sa heliodromom u Preljini

0
2222

ČAČAK – U Čačku je održana javna sednica na kojoj je komisija razmatrala primedbe lokalnih samouprava, građana i privrednih društava na buduću trasu auto-puta od Preljine do Pojata.

Foto: MNA

Razmatrano je oko 70 primedbi, od kojih jedan broj nije prihvaćen. Ipak, komisija će ponovo zasedati u petak u Beogradu.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić izjavio je agenciji MNA da se radi o jednom složenom infrastruktirnom sistemu koji ne trpi improvizacije.

On ima određene lokacione zahteve, ali to je sve uobičajno kada su u pitanju planski procesi, kada se radi planiranje, projektovanje i kasnije izgradnja infrastrukturnih sistema. Imamo dosta i pitanja građana koja su vezana za postupak sprovođenja načina kako će se utvrditi javni interes i ekspropijacija. Znamo da je Republike Srbija prepoznala ovaj koridor kao strateški za izgradnju i da je posebnim zakonom sve uredila – objasnio je Milić.

Primedbe, odnosno predloge za deonicu Moravskog koridora uložio je i grad Čačak.

Pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović, rekao je da je jedan od predloga bio da se kod petlje u Preljini izgradi Centar u kom bi se nalazile vatrogasna jedinica i služba Hitne pomoć, koje bi delovale na Koridoru 11 ka Požegi i Ljigu, ali i na Moravskom koridoru ka Kraljevu.

Foto: MNA

On dodaje i da bi na krovu Centra mogao da bude izgrađen i heliodrom.

Imali smo još nekoliko sugestija koje su uglavnom prihvaćene ili je najavljeno da se nekim daljim planskim aktima razrađuju. Jedna od njih je da se jedno isključenje sa auto-puta predvidi na deonici od Mrčajevaca do aerodroma Lađevci. Predložili smo da aerodrom ima samostalno uključenje na auto-put, ali i da područje koje gravitira ka Mrčajevcima ima jedno isključenje – naveo je Bojović.

Prema njegovim rečima, predeloženo je da se planskim aktom predvidi jedna veza između Moravskog koridora i starog puta Čačak-Kraljevo, kako bi sva sela na području od Čačka do Kraljeva imala direktnu vezu sa auto-putem preko Zapadne Morave.

Ukoliko ovim planskim aktom to ne bude predviđeno, mi ćemo svakako daljim planskim i projektnim rešenjima raditi na tome. Smatramo da je značajno da se meštani sa tog područja direktno uključuju na auto-put – istakao je Bojović.

Govoreći o petlji u blizi Mrčajevaca, Milić kaže da trenutno ne postoji detaljno razrađen plan u postojećem dokumentu.

S obzirom da je Zakonom o prostornom planu Republike Srbije predviđeno da postoji pravac od Koridora 10, prema Moravskom koridoru, odnosno od Lapova, Batočine, preko Kragujevca, Knića i dalje ka Kraljevu, mi ćemo kad se bude razrađivala tehnička dokumentacija konačno da utvrdimo precizno mesto petlje – rekao je Milić.

Foto: MNA

Milić je kaže da je u raspravi 2013. godine inicijativa bila da ta petlja bude u Katrzi, ali da je u međuvremenu sa radom počeo aerodrom “Morava” u Lađevcima.

Ta petlja pored povezivanja koridora (Moravskog) omogućiće optimalnu vezu sa aerodromom ‘Morava’, tako da ćemo u svakom slučaju imati tu priključenje na auto-put, a da li će biti u Mrčajevcima ili malo ka Katrzi to možda nije ni toliko bitno u odnosu na strateški značaj povezivanja ova dva koridora – naglasio je Milić.

Milić je izjavio da su na primer građani Vrnjačke Banje bili nezadovoljni predloženim rešenjem za petlju i da su zbog toga potpisali peticiju.

Obećavam da ćemo dati sve od sebe da minimalno budu rušenja i da ova tehnička rešenja donesu koristi lokalnim samoupravama. To je jedan fenomen kada imate jedan složen sistem na teritoriji lokalne samouprave, a onda ona bude tehnički podeljena i na neki način života se u tom mestu podeli, ali gledajući šire ovo su neophodni infrastrukltuirni sistemi koji podstuču celokupan razvoj Srbije – istakao je Milić.

Ukupna dužina autu-puta Pojate – Preljina biće 112,32 kilometra, a deonica je projektovana za brzinu od 130 kilometara na sat.

Izvor: MNA

Prethodni članakFK BIP: Fudbal u Čačku devalvirao, pravimo fudbalsku akademiju!
Sledeći članakBiciklista Borca Stefan Stefanović pobednik “Nagrade Čačka“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here