Jeremić: Vučić i Đilas se uzajamno pomažu

2
242

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predsednik SSP Dragan Đilas pomogao predsedniku SNS-a Aleksandru Vučiću tako što je posle izbora održanih 3. aprila „razbio jedinstvo opozicije“ i time otklonio svaku opasnost od eventualnog prelaska cenzusa liste Borisa Tadića „Ajmo ljudi“ na ponovljenim izborima u Beogradu.

Vučić je Đilasu pomogao tako što mu je pozivom na ’kanabe’ omogućio da se, uprkos izbornom fijasku, od strane jednog dela medija i javnosti i dalje tretira kao lider opozicije – rekao je Jeremić u intervjuu za list „Nova“.

Jeremić je dodao da su Vučić i Đilas jedan drugom „nedvosmisleno pružili podršku u prevazilaženju izbornog mamurluka, obojica nezadovoljni postignutim rezultatima“.

Kakav legitimitet imaju Vučić i Đilas da se van institucija dogovaraju o budućnosti Beograda – ponavljanju izbora, na primer – osim na osnovu činjenice da njihove dve stranke zajedno imaju većinu odborničkih mandata u skupštini grada? Kada objedinite snage da biste nešto postigli, ili doneli neku odluku, to se u politici zove koalicija. Da li će ona ostati tehnička ili će biti podignuta na viši nivo, pokazaće vreme – rekao je Jeremić.

Upitan o Đilasovoj izjavi da bi bilo poštenije da je Narodna stranka rekla sve što ju je tištilo kada je pravljena koalicija i da na izbore nije izašla u toj koaliciji, Jeremić je odgovorio da se tada nije moglo pretpostaviti da će Đilas nastupiti „toliko autokratski“.

Predsednički kandidat je brutalno nametnut u januaru, a vođenje kampanje, pogotovo u finišu, u potpunosti preuzeo SSP. Đilas je, na primer, samostalno odlučio da snimi svoje reklame za televiziju, kao i da on bude taj koji predstavlja koaliciju na RTS-u, suprotno dogovoru da Marinika Tepić i Miroslav Aleksić budu vodeća lica kampanje – rekao je Jeremić.

To njegovo guranje u prvi plan je republičku listu na kraju koštalo najmanje nekoliko procenata, ubeđen sam u to – istakao je Jeremić, i dodao da je Narodna stranka prešla preko svega zarad očuvanja jedinstva i da „nije imala nameru da o tome govori čak ni posle izbora“.

Jeremić je naveo da je, međutim, samostalni odlazak Đilasa kod Vučića, uprkos otvorenom protivljenju ogromne većine partnera iz opozicije, i to pre nego što su glasovi u Beogradu prebrojani, bila kap koja je prelila čašu.

Takva privatizacija procesa odlučivanja, preziranje demokratije i zaobilaženje institucija, nisu bitno različiti od politike koju personifikuje Aleksandar Vučić – rekao je Jeremić.

Na pitanje da li bi Narodna stranka u samostalnom nastupu na izborima mogla da osvoji 12 mandata, koliko će imati u republičkom parlamentu posle izbora održanih 3. aprila, Jeremić je odgovorio: „Naravno“, i dodao da je Narodna stranka „dala mnogo više nego što je dobila“ u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Imamo najrazvijeniju terensku infrastrukturu i najviše prepoznatljivih lica od svih opozicionih stranka. Uz to, pokazali smo zrelost i spremnost da radi ostvarenja zajedničkih viših ciljeva podnesemo žrtvu. I što je najvažnije, za razliku od većine drugih u srpskoj politici, pokazali smo da držimo reč – rekao je Jeremić.

Jeremić je na konstataciju da istraživači javnog mnenja Narodnoj stranci „ne daju velike šanse da pređe cenzus u samostalnom nastupu na izborima u Beogradu“ uzvratio pitanjem „da li se misli na lažirana istraživanja koje je više od godinu dana sistematski plasirao Đilas, sa ciljem da SSP u javnosti nametne kao dominantnu opozicionu stranku”.

Ta istraživanja su predviđala će naša koalicija na republici ići na preko 25 odsto, a da je drugi krug predsedničkih izbora nadohvat ruke. Narodna stranka se izmerila na lokalnim izborima u Negotinu, gde smo potpuno sami uzeli 13 odsto. Na mestima gde smo ovaj put nastupili sa lokalnim partnerima, odvojeno od SSP, takođe smo završili sa više glasova od njih – u Boru 17,5 odsto a u Bajinoj Bašti 19 odsto. Više verujem ostvarenim rezultatima nego istraživanjima – zaključio je Jeremić.

Izvor: Agencije

Prethodni članakU narednih nekoliko dana Čačak centar odbojke u Srbiji
Sledeći članakGaleriju “Nadežda Petrović“ sve češće posećuju deca iz čačanskih vrtića i osnovnih škola

2 KOMENTARA

  1. Kakav klovn, do juce se lizali sada se pljuvaju.
    Sta vam radi Vucic ovo je cirkus, treba da vas zeza kad je genije za vas. I daj Boze da vlada jos 30 godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here