Jerotijević (USPRS): Šarčević rukovodi Ministarstvom propasti, neuke i tehnološkog nasilja

3
520
Vladimir Adžić i Vesna Jerotijević

ČAČAK – Unija sindikata prosvetnih radnika Moravičkog okruga oglasila se saopštenjem za javnost povodom aktuelne situacije u sistemu prosvete.

Saopštenje, koje prenosimo u celosti, potpisala je Vesna Jerotijević, rukovodilac Resora za obrazovni sistem USPRS.

Kada Nikola Pašić izgovori čuvenu rečenicu: “Spasa nam nema, propasti nećemo“, u trenutku kada je srpska vojska došla do obale mora, to nije bilo bez osnova, jer mu je car Nikolaj II rekao da će učiniti sve da pomogne Srbima. Sličnu pomoć, sa vremenskom distancom od jednog veka, najavio je i kandidat za novog ministra prosvete, avgusta 2016. godine, Mladen Šarčević, obećavajući da će raditi na poboljšanju kvaliteta obrazovanja i efikasnosti tog procesa. Tom prilikom, izjavio je da su ključne reči u njegovom budućem radu na čelu tog ministarstva poboljšanje kvaliteta obrazovanja i efikasnost, a ne novac i slava.

Osnivač i generalni menadžer obrazovnog sistema ,,Ruđer Bošković“, prvu privatnu školu osnovao je kao stručni osnivač, bez svog kapitala. Novac iz budžetskih sredstava za prosvetu i nauku, kao i slava nisu izostali, dok su ključne reči ostale zaključane i zaboravljene. Pod ministrom Šarčevićem, obrazovanje u Srbiji doživelo je potpunu propast. Nakon pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, poražavajućih rezultata na PISA testovima, Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) izgubilo je status punopravnog člana Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i stavljeno je u status ,,pod nadgledanjem” i nakon velike bruke na maloj maturi 2019. suočili smo se sa još jednim propustom/dopustom resornog Ministarstva kojim su podaci iz elektronskog dnevnika dostupni na portalu čiji je vlasnik privatna firma.

Kompanija “Tesla Software“, koja je učestvovala u programiranju elektronskog dnevnika u Srbiji, pored toga što reklamira svoj novi portal u es Dnevniku, istovremeno preko tog alternativnog portala moguće je pristupiti podacima iz elektronskog dnevnika šifrom i lozinkom koju su odredile škole, čime je direktno ugrožena zaštita podataka o ličnosti. Prema pisanju medija, Ministarstvo prosvete sprovelo je javnu nabavku softvera elektronskih dnevnika, na kojoj je uslove mogla da ispuni samo jedna firma, pogađate “Tesla“.

Nedavno uvedeno vanredno stanje testiralo je onlajn obrazovanje. Prosvetni radnici pronašli su način rada koji im je najviše odgovarao( Viber, Email, Google Classrooom, Moodle…) i pomoću samostalnih resursa, sopstvenom tehničkom opremom, velikim zalaganjem, uspevaju da se izbore sa novim zahtevima nastave. Bili su prinuđeni da sami obezbede i finansiraju pristup obrazovnoj tehnologiji ( računaru, tabletu, internetu), dok se instrukcije koje dolaze od strane Ministarstava stalno menjaju. Počinje svojevrsna tortura nad strukom koja se ni za šta ne pita i kaja se dodatno finansijski iscrpljuje, dok su ministar i Ministarstvo jedini ,,zaslužni“što školska godina nije izgubljena.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Šarčević je rekao: ,,Ispostavilo se da smo imali veće kapacitete nego što je u početku bilo procenjeno “. Da, imali smo MI, prosvetni radnici. ,, Ovo je bilo : sedaj u avion i vozi, da li si znao ili nisi nije te niko ni pitao“, rekao je ministar. Sagledavajući celokupnu situaciju nameće se samo jedno pitanje: Da li je bilo pilota u avionu?! Iako ministar naglašava da nije bilo ,,lutanja“, stiče se utisak da je lutanje njihovo putovanje u budućnost srpskog obrazovanja. Uvedene su novine, od septembra učenike prvog ciklusa osnovnog obrazovanja, đake prvake, očekuje novi nasatavni predmet pod nazivom Digitalni svet, koji će zameniti Projektnu nastavu, a predavači će biti nasatavnici razredne nastave. Još jedna u nizu digitalnih novotarija za digitalizaciju obrazovnog procesa, a digitalizacija podrazumeva sve ono što računari mogu da urade umesto nas.

Ako je pandemija virusa korona zaustavila svet, pokazala je i sve slabosti pojedinih sistema koji u tom svetu ,,funkcionišu“. Da obrazovni proces digitalizacijom slabi, uverili su se , kako nastavnici, tako i roditelji i učenici. Izgleda da se u to uverio i ministar lično, ali samo delimično, pa će sada mala matura biti ,,poludigitalna“. Onlajn proba urađena na 66 hiljada učenika, pokazala se kao potpuni debakl, iako je ministar danima uveravao javnost u suprotno. Međutim , kada je trebala da se uradi onlajn proba, ministar je udarao u sva zvona, dok se o novom probnom ispitu gotovo i ne priča. Pitamo se zašto? Hvalio se kako je za onlajn probu male mature podelio telefone i tablete, a sada kao da nema vizire, rukavice i maske. Za vreme probe radilo se na poboljšanju platforme, a sada se ne radi na opštoj dezinfekciji školskih prostora u kojima će se obaviti predfaza male mature. Verovatno da su, i sami svesni određenih epidemioloških rizika, dozvolili da učenici dva testa urade kod kuće, da bi, prema rečima ministra ,,osetili test“. Probni test iz matematike mali maturanti radiće u utorak, 2. juna, a polaganje završnog ispita zakazano je za 17, 18. i 19. jun 2020. godine.
Ministre, opravdano strahujemo da ćete vi snositi svu odgovornost ovakve odluke, jer će u toku polaganja završnog ispita u osnovnim školama biti angažovane desetine hiljada zaposlenih, a epidemiološka situacija još uvek nije stabilna.

Zbog nezavidnog materijalnog stanja, jer smo opet ispod republičkog proseka!

Zbog 34 hiljade prosvetnih radnika u sistemu koji rade na određeno vreme. Zbog toga što nemamo pravedne platne razrede i ozbiljnu strategiju obrazovanja.

Zbog činjenice da smo svakoj vlasti samo predizborna tema, a ne ozbiljna investicija.

Zbog najboljih koji odlaze i najgorih koji zauzimaju odgovorna mesta.
Zbog toga što se znanje stiče, a kod nas kupuju diplome fakulteta i doktorati.

Zbog aviona bez pilota! Dezorijentisanosti obrazovnog sistema u koji se decenijama ne ulaže!

Manite nas se Šarčeviću, tražimo ostavke i čekamo spas!

Vesna Jerotijević, rukovodilac Resora za obrazovni sistem USPRS

Prethodni članakDJB prikupio potpise za izbore, ostatku opozicije dali 48 sati da se izjasne o bojkotu
Sledeći članakKon: Realno više nismo u epidemiji, javljaće se samo sporadični slučajevi zaraze

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here