Jevremović: Tropski talas najgore utiče na voće u fazi zrenja, ugrožene maline i višnje

0
1504

Baš se teško rashlađujemo ovih dana. Kada su velike vrućine, mnogo se znojimo i gubimo tečnost i neophodne vitamine i minerale, pa ih zato treba nadoknaditi vodom, prirodnim sokovima i sočnim voćem i povrćem. A kako se bori voće? Zbog visokih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, koji ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi, kaže Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Darko Jevremović kaže da visoke temperature utiču kako na ljude, tako i na sav biljni svet, a naročito nanose štetu voću.

Prema njegovim rečima, ugroženo je sve voće koje je sada u fazi zrenja, konkretno sada je u fazi zrenja malina, kao i višnja.

Dodao je da usled ovakvih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, plodovi ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi.

Prognoze su bile da će rod biti prosečan, ali mrazevi koji su bili i sada ove visoke temperature, u zavisnosti o kojem delu Srbije govorimo, umanjiće rod – naveo je Jevremović.

Napominje da kombinacija kiše i vreline negativno utiče na kvalitet ploda i visinu prinosa voća.

Grožđe lakše podnosi ovako visoke temperature ostalog voća. Visoke temperature doprinose većoj količini šećera u grožđu, što utiče na kvalitet – istakao je.

Preporučuje da ko ima mogućnosti, treba da zaliva voće i koristi mreže za zaštitu.

Postoji prag štetnosti prilikom prskanja. Treba voditi računa da se ne koriste pesticidi u fazi zrenja, kao i da se prska rano ujutru i uveče, kako bi se izbegla oštećenja – rekao je Jevremović.

Kaže da je kišovito proleće dobro uticalo na voće, međutim, imali smo dosta mrazeva, koji su negativno uticali na biljke, a sada smo imali grad, tako da je rod kajsije desetkovan u zapadnoj Srbiji.

Rod je u odnosu na prethodne godine prosečan, kod nekog voća iznad proseka, kod nekih ispod proseka. Trenutno je mala ponuda pojedinih voćnih vrsta, a naravno – cene će regulisati tržište – naveo je Jevremović.

Izvor: RTS

Prethodni članakU Čačku održana deseta smotra najboljih prepečenica, pobedila rakija iz rodnog sela vožda Karađorđa
Sledeći članakU subotu zaprašivanje komaraca na teritoriji Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here