U Čačku održana deseta smotra najboljih prepečenica, pobedila rakija iz rodnog sela vožda Karađorđa

2
1015

ČAČAK – Najbolja srpska prepečenica od šljiva u 2020. godini potekla je iz Viševca u Šumadiji, rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića.

To je za agenciju RINA saopštio dr Branko Popović, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića, danas naučni istraživač u čačanaskom Institutu za voćarstvo, na kraju ocenjivačke smotre završene sinoć.

Ovo je bila deseta smotra naboljih srpskih prepečnica, koje su stekle pobednička zvanja na lanjskim lokalnim smotrama u Srbiji, Republici Srpskoj i Kosovu Metohiji. I ostajemo privrženi našoj odluci da od šljivovice napravimo piće koje će poštovati čitav svet – kazao je za RINU dr Popović, osnivač smotre.

On je napomenuo da je u ovogodišnjoj smotri, koja obuhvata pobedničke rakije iz 2020. sa srpskih prostora, ocenjivano ukupno 34 uzorka sa sedam takmičenja.

Pobednički je, dakle, uzorak kojeg je poslao Slobodan Senić iz tog istorijskog sela Viševca kod Rače, Karađorđevog zavičaja, i dobio je od komisije 19,09 bodova.

Za pobednikom su se poređali: Anđa Spasojević iz Valjeva (18,97), Svetomir Milojević iz Sočanice (18,96), destilerija „Zavet” iz Čumića (18,94), Slavomir Tošić iz Knjaževca (18,89), Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), ponovo destilerija „Zavet” (18,81), još jednom Slobodan Senić iz Viševca (18,79), i Jovana Novaković iz Čačka (18,75).

Pobednička, Senićeva rakija iz Viševca pečena je od crvene ranke i požegače, daleke 1997. godine, jačine 43 stepena.

Predsednik ocenjivačke komisije, neprikosnoveno naučno ime u ovoj oblasti profesor dr Ninoslav Nikićević, u svojim ocenama uvek tvrdi da Evropa ima četiri vrhunska žestoka pića: henesi, remi martel, viski malt i kurvoazje, ali da je iznad svih njih srpska šljivova prepečnica.

Izvor: RINA

Prethodni članakČetiri nove knjige u izdanju “Pčelice“: U carstvu životinja
Sledeći članakJevremović: Tropski talas najgore utiče na voće u fazi zrenja, ugrožene maline i višnje

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here