Kada će lek protiv korone “molnupiravir“ biti dostupan i ko će moći da ga koristi

0
396

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kaže za RTS da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 “molnupiravir“ biti uskoro dostupan građanima Srbije. Lek će, ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama.

Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da je Agencija za lekove odobrila „molnupiravir“, prvi antivirusni lek.

Svi u ALIMS-u radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana – navordi Mitrašinovićeva.

“Molnupiravir“ je, kaže, oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina koji imaju koronu.

Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bara jedan od faktora rizika za razvoj težih formi – da budu stariji od 60, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima – rekla je Mitrašinovićeva.

U kliničkim studijama, dodaje, je pokazana značajna efikasnost leka, za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova – ističe Mitrašinovićeva.

Lek će, ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i da očekuju da će to biti u kovid ambulantama.

Lek “pakslovid“, kompanije “Fajzer“ predstavlja kombinaciju dva virusna leka. Mehanizam dejstva mu je malo različit u odnosu na “molnupiravir“, ali mu je suština ista – da smanjuje replikacija virusa u organizmu. Za taj lek se očekuje još veća efikasnost, ali treba sačekati realan životni ciklus tih lekova da bismo videli njihovu pravu efektivnost – dodaje Mitrašinovićeva.

Prema podacima dobijenim od Batuta ukupan broj datih doza vakcina je oko 8.100.000.

Agencija za lekove je zabeležila 1.290 neželjenih slučajeva, zakljuno sa petkom. To je ohrabrujući podatak, da se neželjene reakcije doživljavaju sa malom učestalošću. Treba pomenuti i mali broj prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja. Bilo je prijavljeno šest slučajeva tromboze, od kojih je za samo tri Nacionalni stručni tim potvrdio povezanost sa primenom vakcine, jedan slučaj miokarditisa, dva perikarditisa koje smo dobili od pacijenata, pa ih ne smatramo medicinski potvrđenim – kaže Mitrašinovićeva.

Izvor: RTS

Prethodni članakVučić: Nisam 100 odsto siguran da neće biti restrikcija struje
Sledeći članakMarinović: Zvezda veliki izazov, nadam se dobrom odnosu ekipe prema utakmici

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here