Kako je pod pritiskom propala gradnja zgrade za socijalno stanovanje u Košutnjaku

0
23

ČAČAK – Iako je pre četiri godine pompezno najavljivano da će 22 romske porodice dobiti krov nad glavom u sistemu socijalnog zbrinjavanja u naselju Košutnjak, to se na kraju ipak nije dogodilo.

Zgrada za stambeno i socijalno ufrožene Rome trebalo je da se gradi sredstvima fondova Evropske unije, a za tu namenu na račun grada Čačka bilo je prebačeno 82,5 miliona dinara.

U startu su se ovoj gradnji protivili meštani naselja Košutnjak, koji su bili neumoljivi u svom stavu. Nisu želeli bilo kakvu zgradu na lokaciji gde se nalazi dečje igralište u tom gradskom kvartu.

Meštani Košutnjaka organizovali su nekoliko akcija u kojima su nadležnima skrenuli pažnju da, kako navode, neće dozvoliti da im bilo ko nasilno sruši igralište. U tu svrhu, podeljeno je i uputstvo o postupanju u slučaju krizne situacije.

Da ne bismo doživeli sudbinu Savamale i sličnih naselja, odredili smo dežurstva. Svaku noć i dan će neko dežurati i imaćemo sistem zvučnog oglašavanja koji će buditi građane da ustanu i izađu da brane igralište u slučaju bilo kakvog ulaska mašina na igralište – rekli su meštani.

Romski koordinator pri Gradskoj upravi Miroslav Mitrović kaže da je želja za gradnjom igrališta u ovom naselju praktično samo izgovor za netrpeljivost žitelja Košutnjaka prema Romima.

Romi su uvek bili na periferiji i stekli su se sada svi uslovi da se deo populacije preseli na lokaciju koja je u blizini važnih ustanova – naveo je on.

U zaštitu romske populacije stao je narodni poslanik SNS Marko Parezanović.

Na tom mestu je izgrađeno nekoliko zgrada i ne vidim zbog čega ne bi bila i ova i zašto to dečje igralište, koje meštani Košutnjaka stalno potenciraju, ne bi bilo napravljeno na nekoliko desetina metara od zgrade za Rome – naglasio je on.

Neki od Roma iz Trnavske ulice koji je trebalo da budu raseleni uopšte nisu bili oduševljeni tom idejom.

Naše porodice ovde žive veoma složno, uspeli smo da se skrpimo i koliko toliko uredimo naše domove. Naravno da nam još dosta toga fali, ali za nas starije zidovi te zgrade bi bili kao zatvor, jer ne bi imali gde izaći i posedeti. Fino nam je ovde, a kako bi tamo bilo sa svim tim nepoznatim ljudima ne smem ni da zamislim – rekla je Zorica Stojanović iz ovog naselja.

U međuvremenu je propao prvi tender za izgradnju zgrade za raseljene čačanske Rome. U postupku javne nabavke javila se samo jedna firma na tender, ali da je, kako je objašnjeno, njihova cena je mnogo veća od procenjene vrednosti izgradnje koja je bila u tenderu.

Danilo Ćurčić iz organizacije “A11“ kaže da slučaj protesta meštana čačanskog naselja Košutnja koji se protive gradnji zgrade za stambeno ugrožene Rome nije jedinstven u Srbiji.

Ono što, zapravo, jeste najveći problem je činjenica da nadležni organi retko ili mlako reaguju na ovakve proteste i ne uspevaju da, s jedne strane, sankcionišu one koji su odgovorni za takvu vrstu postupanja, jer je to apsolutno zabranjeno, a da, s druge strane, objasne većinskoj zajednici da u njihov komšiluk ne dolaze nikakvi vanzemaljci nego njihovi sugrađani – kaže Ćurčić.

Rade Marković iz Udruženja Roma Čačak rekao je da se njegovi sunarodnici plaše da će biti fizički napadani u naselju Košutnjak.

Mi ih smirujemo da u ovoj državi postoji zakon i orgai koji će ih zaštititi Naši Romi su miroljubivi i zato se plaše fizičkog naselja. Teško možemo da im objasnimo da će biti zaštićeni nakon svega što se događa u Košutnjaku – ističe Marković.

Međutim, 1. novembra 2018. godine objavljeno je da je propao i drugi tender za gradnju zgrade za raseljene pripadnike romske populacije jer se nije javio nijedan ponuđač. Drugi tender raspisan je 29. avgusta i trajao je dva meseca. Lokaciju su obišle tri građevinske firme, dve iz Srbije i jedna iz Grčke. Međutim, nijedna od ovih kompanija u zadatom roku nije dostavila ponudu za gradnju zgrade.

Na ovaj način 525.000 evra, koliko je grad dobio na konkursu IPA fonda, biće vraćeno investitoru i zgrada neće ni početi da se gradi, niti će biti raspisan novi tender.

Bivši načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj Vladimir Grujović kaže da mu je potpuno neshvatljivo kako je moguće da je propao tender za gradnju zgrade za socijalno zbrinjavanje čačanskih Roma.

Kako je moguće da nema nijedno građevinsko preduzeće koje je zainteresovano za takav projekat. Čisto pravno gledajući, ovde nema prekršaja jer se na tender niko nije javio, ali je više nego očigledno da nešto postoji iza svega toga. Mnogim ljudima je jasno o čemu se tu radi – ocenio je Grujović.

Milovan Sandić iz Udruženja Roma “Budimo ljudi“ ogorčen je zbog činjenice da zgrada za zbrinjavanje najugroženijih pripadnika romske populacije neće i pored gromoglasnih najava biti igrađena u Košutnjaku.

Kako su ljudi iz Košutnjaka uspeli da uplaše grad, praktično državu? To je prosto neverovatno. Novac za zgradu je povučen, i više nam strani fondovi nikada neće dati novac za tu namenu. Osim Roma i te fondacije su izigrane. To je sramota za grad i za njegove čelnike.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMonstrum iz Zablaća izjavio da se ne seća da je zverski pretukao svoju suprugu
Sledeći članakU Moravičkom okrugu 211 novih slučajeva korona zaraze, kovid pozitivna svaka treća testirana osoba

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here