Kako se čačanski Romi bore sa predrasudama

0
167

Sudeći prema anketi, koju smo u okviru projekta “Predrasude kao generator diskriminacije prema Romima“, najveći problemi sa kojima se suočavaju čačanski Romi su stanovanje, zapošljavanje i obrazovanje.

Samo desetak Roma ima stalno zaposlenje i to uglavnom u JKP „Komunalac“ na poslovima čišćenja grada, dok se ostali uglavnom bave trgovinom na crno ili su korisnici Centra za socijalni rad.

Osnovnu školu pohađa 95 romske dece, dok su 15 srednjoškolci. Veoma mali broj Roma odlučuje da nastavi školovanje.

I neposredan razgovor sa pripadnicima ove manjine potvrdio je da stav građana Srbije o Romima u najvećoj meri je kreiran slikom koju mediji plasiraju o njima.

Anketa je bila anonimna, a Romi sa kojima smo razgovarali zamolili su nas da ne stavljamo njihova puna imena, već samo inicijale.

M. M. kaže da neposredna diskrininacija nije najveći problem, ali da jeste nešto drugo.

Mislim da bi trebalo raditi više na tome da se romska deca više uključe u pohađanje predškolskih ustanova i škola, da se više zapošljavaju i da imaju svakodnevnu radnu obavezu. Mnogi Rome doživljavaju kao sakupljače sekundarnih sirovina ili preprodavaca na tezgama u blizini pijace. Treba im bolja socijalna i zdravstvena zaštita. Mediji mogu puno da pomognu u tome – kaže on.

J. M, koji živi u stambenoj zgradi na Ljubić keju podelio je svoja iskustva na ovu temu.

Ja lično nikada nisam imao problem sa pripadnicima većinskog naroda. Ni jedan jedini. Stvarno to kaže. Niko mi nije nikada ni mrko pogledao. Evo, verujte mi. Možda negde toga i ima, ali ja ne znam. Ćerka mi je završila školu u Čačku isto to bi vam rekla. Doduše, jeste to bilo u neko drugo vreme, u vreme velike Jugoslavije kada smo svi bili kao jedan. Nemam osećaj da me ljudi ne poštiju zbog toga što sam Rom. Imam dobre prijatelje Srbe, posećujemo se, sedimo u kafani. Dugo sam radio u fabrici i stvarno sve najbolje mogu da kažem o svom iskustvu. Ne znam da li neko želi namerno da nas posvađa sa Srbima tako što bi pričao o nekoj netrpeljivosti. Ja sam vam rekao kakva su moja iskustva.

S.N. kaže da do sada, koliko ona zna, nije bilo većih problema između predstavnika manjina i većinskog stanovništva u gradu na Moravi.

Ponekad ima prozivki, ali na to smo navikli. Zovu nas Cigani, ali meni bi bilo čudno kada bi nam rekli Romi. Ja to ne doživljavam kao uvredu stvarno. Nama treba pomoć da probamo da živimo malo bolje, a na blago ignorisanje smo navikli. To se neće nikada promeniti. Nije ni u svetu, pa neće ni kod nas – smatra ona.

Njena sunarodnica V. S. ima drugačija iskustva.

Moje dete su ponižavali i vređali. Nije bilo baš fizičkog maltretiranja, ali nekada je gore kada ti neko uputi uvredu. Govorili su mu da smrdi, da se ne kupa, da je prljav. Šta da radimo kad ne možemo svaki dan da se kupamo. Kao da mi ne bismo voleli da živimo u slovima dostojnim čoveka.

Maloletni S. J. nerado je govorio o ovoj temi.

Najradije ništa ne bih rekao. Sa svačim sam se susretao. Ima i onih koji su me vređali, hteli da me tuku, upućivali najgore uvrede, ali sa druge strane imam i drugove Srbe koji su divni prema meni. Ja uvek nekako pamtim ove druge. Teško mi bude ponekad stvarno. Nekada se čudno osećam i kada uđem u prodavnicu jer imam utisak da svi gledaju u mene. Živim kako mogu i kako umem. Nije lako – kaže ovaj mladić

Jedan broj čačanskih Roma živi u udžericama tri puta tri sa nekoliko dece bez struje i vode. Krovovi prokišnjavaju, a zidovi su kao od kartona. Takve kućerci uglavnom se mogu sresti u naselju Sajmište.

Takvih je desetak kuća u ovom naselju. Dajte da nekako pomognemo tim ljudima. Da nam obezbedite novac da napravimo kuće u kojima će deca moći da žive. U kojima ih neće ujedati pacovi. Dvoje dece je umrlo zbog katastrofalnih uslova. Hej! U 21. veku. Pa zar ne mogu da nađu nekoliko donatora da se to popravi. Pa zar to nije diskriminacija? – pita se M.S.

Njegov komšija komšija dodaje:

Kao da nije dovoljno to što živimo u nehumanim uslovima, za nas još govore da smo lopovi, da volimo da krademo i da pravimo svakojake probleme. Neću krivo da kažem, ima i takvih Roma u ovom naselju, ali nismo svi isti. To bi isto bilo kada bi i na osnovu loših Srba donosili zaključke o čitavjoj toj populaciji. Pa ne ide tako. Zato mislim da jesmo žrtve predrasuda i etiketiranja – kaže S. M.

Prethodni članakPredstavljanje tehnologije 3D štampe građevinskih objekata u NTP Čačak
Sledeći članakNa račune penzionera sutra leže 50 evra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here