Kisić Tepavčević: Neće biti drugog talasa epidemije, pošto se ni prvi neće završiti

0
869
Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da po svemu sudeći na jesen nećemo imati drugi talas virusa korona, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti.

Ona je za telegraf.rs rekla da teško da ćemo imati 28 dana bez novozaraženih, što je uslov da kažemo da je prvi talas epidemije završen.

Kisić Tepavčević je ukazala da poslednjih nedelja imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom, ali da baš zato sada treba da smognemo snage da se bez ikakvog opuštanja i dalje pridržavamo svih mera, jer se pokazalo da su efektne.

Ona je ukazala da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a da posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih. Naglašava i da svi građani koji odlaze u druge zemlje na odmor treba da znaju da je trenutno veća šansa da se zaraze tamo nego u našoj zemlji.

Kisić Tepavčević je rekla da će se verovatno opet korigovati odluka o obaveznom negativnom PCR testu za državljane drugih zemalja i otkrila da imamo desetak pacijenata koji su u martu i aprilu imali korona virus, a onda se opet zarazili.

Kao najveću nepoznanicu korona virusa ona je istakla dužinu imuniteta koju ima osoba nakon što je preležala bolest.

Izvor: Telegraf.rs

Prethodni članakNa kovid odeljenju bolnice jedan pacijent više nego juče
Sledeći članakŠest pripremnih utakmica Borca u septembru, ovo je raspored

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here