Koje probleme je donela e-fiskalizacija

0
778
Foto: Pixabay

Uvođenje nesumnjivo najsavremenijeg modela fiskalizacije opteretilo je srpsku privredu dodatnim troškovima, a za mnoge je, iz niza tehničkih razloga, postalo nemoguća misija. Ministarstvo finansija kaže da je vremena za prelazak na nove kase bilo dovoljno, a iz Poreske uprave upozoravaju na kontrole i pozamašne novčane kazne, za one koji još nisu prešli na novi model.

Na pitanje sa kakvim su se problemima suočili, Milena Amon, iz Udruženja zaštitnika privrednika i preduzetnika, kaže da su rokovi problematični kao i sam tranzicioni period.

Mnogi tehnički problemi i pravna nesigurnost u koju smo uvedeni. Tehnički problemi su da internet puca, mnogima kase nisu stigle, ali je ministarstvo najavilo da to nije razlog da ne pređu, što znači da mnogi danas ne rade. Ne vidimo razlog zašto ne bi radili na starim uređajima dok ne stignu nove kase – kaže Amon.

Jedan od problema koji se pojavio su avansne uplate.

To je problematična kategorija, izbačeno je da li su uplate u kešu ili bezgotovinske, nema te evidencije, to se mora evidentirati naknadno kako bi se znalo koliko pazara uplaćujete. Problem su i uplate koje vam legnu onlajn. Legnu vam danas a vidite na izvodu sutra i onda kucate račun kada ih vidite na izvodu, što vas vodi u pravnu nesigurnost možete da budete u prekršaju. Računovodstvena komora je upozoravala da nisu svi uređaji opremljeni adekvatnom analizom koja može na kraju dana da izbaci sve što je bitno za knjiženje, to je stavka koja nije rešena i zato bi trebalo odložiti tranzicioni period do kraja godine – smatra Milena Amon.

Mnogi se žale da neki računi ne prolaze, a Amon dodaje da se dešava i da neki račun prođe duplo.

Da u Poreskoj upravi ima duplo, ako dođe kontrola ispašće da ste utajili taj iznos. Javila se članica koja nam je rekla da je u zrenjaninskom tržnom centru pukao internet i da je izgubila nekoliko klijenata, ko će da plati tu štetu? Trudili smo se da ukažemo Ministarstvu finansija na sve probleme i zato smo tražili da se odloži primena i ti problemi reše – napominje.

Uprkos najavi ministarstva da će fiskalizacija biti besplatna, Milena Amon navodi da su dobili sistem koji je do pet puta skuplji nego ranije.

Ljudi su nedovoljno informisani i imaju tehničkih problema, imamo žalbe da se operateri kol centra ne javljaju, šalju mejlove i ne dobijaju odgovore nedeljama, okolnosti su takve da je jedino logično odložiti primenu zakona i rešiti tehničke probleme. To je pitanje za Ministarstvo finansija, pokazali su se kao vrlo neefikasni i neuslužni. Zašto plaćamo toliku administraciju, nadam se da će sami videti da je napravljen problem i da se rokovi produže i reše problemi – kaže ona.

Ponovila je da su na probleme pokušavali i ranije da ukažu.

Ovo ne vidimo kao modernicazciju, jer vi jedan sistem koji je bio povezan sa poreskom menjate drugim koji je takođe povezan i treba više vremena da se primeni. Ne vidimo aktivnosti na suzbijanju ozbiljne sive ekonomije, odnosno crnog tržišta. Čitava strategija je usmerena na legalne privredne subjekte, a nemamo strategiju da suzbijemo crno tržište neregistrovanih, što vidimo po instagram o fejsbuk profilima gde se prodaje roba koju niko ne kontroliše – kaže Milena Amon.

Izvor: N1

Prethodni članakNastavak Njegoševe ulice spojiće Ljubić kej sa novom Zdravstvenom stanicom u Ljubiću
Sledeći članakRHMZ: Stiže kiša!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here