Koju opremu će ubuduće morati da imaju otkupljivači poljoprivrednih proizvoda?

0
742

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo poljoprivrede usvojili su novi Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na mestima za otkup zrnastih plodova, voća i povrća i domaćih životinja, objavljeno je u Službenom glasniku. Novina u pravilniku je oprema koja je potrebna za njihov rad.

Foto: Darka Simeunović/Fejsbuk grupa Fotografije Čačka i okoline

Kako prenosi Nova ekonomija, minimalni tehnički uslovi propisani pravilnikom, odnose se na prostore, uređaje i opremu, kao i način prodaje. Osim nabrojane neophodne opreme za otkupljivače, novi pravilnik se ne razlukuje mnogo od pravilnika koji je važio od 2011. godine.

Ako se na otkupnom mestu vrši razvrstavanje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, ono mora da ima obezbeđene uslove i opremu koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, za razvrstavanje prema kvalitetu i klasi, stoji u novom pravilniku.

Neophodna oprema nabrojana je u Članu 9 novog pravilnika i odnosi se na otkup zrnastih proizvoda, voća i povrća, kao i na otkup stoke od poljoprivrednih proizvođača.

Oprema koja je potrebna za zrnaste proizvode:

 • vaga;
 • oprema za uzorkovanje;
 • razdeljivač uzoraka za dobijanje najmanje tri reprezentativna uzorka;
 • laboratorijska oprema koja uključuje: vagu, pribor za određivanje sadržaja primesa, opremu za određivanje sadržaja vlage, opremu za određivanje hektolitarske mase;
 • dodatna oprema za brzo određivanje sadržaja proteina;
 • prijemni koš za razvrstavanje zrnastih proizvoda na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda.

Otkupno mesto ne može biti locirano pored đubrišta, deponija, nesanitarnih nužnika, otvorenih kanala, fabrika koje ispuštaju gasove, paru, dimove, prašinu, kao ni u blizini drugih objekata koji mogu štetno uticati na higijenske uslove u objektu, odnosno higijensku ispravnost poljoprivrednih proizvoda.

Oprema koja je potrebna za voće i povrće:

 • inspekcioni/kontrolni stolovi gde se vrši vizuelna i organoleptička provera kvaliteta plodova na uzorku;
 • vaga;
 • merni prstenovi – za merenje pojedinačnih plodova i klasiranje plodova po veličini za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu obim i/ili prečnik ploda;
 • kolorimetar – za klasiranje plodova na osnovu obojenosti ploda (kolorimetrijske mape, kolorimetrijske tablice, brošure i dr.), za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu procenat obojenost ploda;
 • refraktometar – za određivanje koncentracije sadržaja šećera u plodu, za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu sočnost, odnosno sadržaj šećera u plodu;
 • prijemni prostor (izdvojena jedinica – punkt za voće i povrće, centralni prijemni prostor – hladnjače, skladišta i dr.) za razvrstavanje otkupljenih plodova na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda.

Ako otkupno mesto nema laboratorijsku opremu i dodatnu opremu, otkupljivač obezbeđuje uzimanje uzoraka, radi kontrole kvaliteta, kao i određivanje sadržaja proteina od strane akreditovane laboratorije.

Otkupno mesto na kojem se vrši otkup domaćih životinja mora imati i stočnu vagu.

Merila kako se dodaje, moraju da ispunjavaju uslove u skladu sa propisima o metrologiji.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakViše novca za čačanske ustanove kulture u 2024. godini
Sledeći članakPojačana kontrola sprovođenja mera zaštite od požara na otvorenom, kazne i do milion dinara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here