Koronavirus, dan posle

7
826

Piše: Andrej Ivanji, Vreme

Haranje korona virusa će sasvim sigurno proći. Proći će vanredno stanje, ograničavanje slobode kretanja, zamrzavanje dobrog dela privrednih delatnosti. Otvoriće se granice, deca će krenuti u škole i obdaništa, odlazićemo na posao, autobusi i tramvaji će se kotrljati ulicama gradova, parkovi i sportski tereni će biti puni, stariji sugrađani će izaći na sunce, kafići i restorani će otvoriti svoje bašte, ići ćemo kod zubara, frizera, manikira, pedikira, otići ćemo da kupimo novu letnju majicu, ne zato što nam treba, već zato što možemo, što će radnje biti otvorene.

Naći ćemo se sa prijateljima, slavićemo rođendane, ići ćemo na slave, raspalićemo vatru za roštilj, ko ima psa moći će da ga šeta kad god hoće. Kada se život bude vratio na ulice, kada se mi budemo vratili našem životu, oplakaćemo žrtve pandemije, podvući crtu i videti gde smo. Gde smo kao pojedinci i gde samo kao društvo u kome živimo.

Prebrojavaćemo ljude koji su ostali bez posla, mala i srednja preduzeća koja su bankrotirala u Srbiji, pokušavaćemo da saznamo ko i po kom kriterijumu dobija državnu pomoć, koliki je gubitak Air Serbia i ko će da ga pokrije.Tačno ćemo znati da li je nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama porasla za devet ili 17,3 odsto, u decimalu precizno ćemo saznati kolika je recesija u Nemačkoj, kolike je gubitke pretrpela automobilska industrija širom sveta, koliku je državnu pomoć koja firma pogođena pandemijom korona virusa dobila u Austriji, Švajcarskoj ili Francuskoj. Pokušavaćemo da dobijemo odgovore kako stoje stvari u Srbiji. Kada pandemija bude prošla postaviće se pitanje odgovornosti i propusta vlada u Italiji, Španiji ili Velikoj Britaniji, epilog pandemije direktno će uticati na predsedničke izbore u SAD 3. novembra i sve izbore koji predstoje u zapadnim demokratijama.

Kada prođe ovo, najvećim delom, neophodno ograničavanje ličnih sloboda u Srbiji – koje bi mnogim građanima Srbije palo lakše da nema melodramatičnih, iritantno patetičnih „ja vas volim – ja ću da vas kaznim – ja ću da vas strašim – nije trebalo da vas pustim u zemlju“ istupa predsednika Aleksandra Vučića – biće otvorena mnoga pitanja, na koja autokratska vlast koja koristi scenografiju parlamentarne demokratije neće hteti da da izravne odgovore.

Kada protutnji ova pandemija moraćemo da prebrojimo i ko će, koliko glasno i koliko uporno moći i hteti da insistira na odgovorima na nova pitanja koja će se nakalemiti na predpandemijska pitanja Jovanjice, Krušika, ugovora za Beograd na vodi ili Air Serbia, helikoptera, rušenja u Hercegovačkoj…

Kada se ugasi neki pogon teško ga je ponovo pokrenuti, nekada i nemoguće. Nesumnjivo prioritetna borba za ljudske živote ne znači da svi treba da zbiju redove oko Vođe, da začepe gubicu i puste vlast da po soptstvenom nahođenju radi kako misli da treba, makar to važi za sve one koji imaju potrebu da žive u demokratskom uređenju. Obaveza opozicije i medija, njihova ustavom zagarantovana uloga, je da budu korektiv vlasti. Bez obzira na pandemiju ili bilo kakvu vanrednu situaciju, obaveza opozicije i medija je da pokreće javnu raspravu o pitanjima od optšteg interesa, da vrše pritisak na vlast da daje odgovore na sva pitanja od javnog interesa, da sami tragaju za njima i prozivaju institucije i pojedince na vlasti koji ne rade, ili loše rade svoj posao. I od toga, a ne samo od rezultata borbe protiv pandemije, zavisiće koliko će mračan biti dan posle.

Iyvor> Vreme

Prethodni članakFTN organizovao nastavu elektronskim putem
Sledeći članakJoš uvek neće biti testiran niko ko nema simptome zaraze

7 KOMENTARA

 1. Tacno, treba obavezno preispitati ko je šta radio za vreme ovog vanrednog stanja, ko je koliko pomogao, ko je odmogao, koje pozivao gradjane da ostanu u svojim domovima, a ko ih je pozivao da izadju, čak i posle zabrane izlaska. Onda se treba podsetiti koliko je bolnica rekonstruisano za vreme onih, a koliko za vreme ovih. Koliko je ljidi ostalo bez posla za njihovo vreme, a koliko je ostalo ili će ostati kad ovo prodje. Naravno da treba ispitati kome će država pomoći a kome ne, ali obavezno treba ispitati (a nije) gde su milijarde od NIPa, Mobtela i hiljada fabrika koje su prodate…Slažem se u potpunosti, sve to konačno treba preispitati, činjenično, verujem dosta toga i putem istrage, optužnice pa i sudjenja. A da, treba preispitati i čuvenu “reformu sudstva”, koje su sudije tad dosle, koji su smenjeni i koliko su državu koštale kasnije presude za odštetu. Sve sto zaboravili, a dobro treba preispitati. Naravno i Jovanicu i Krušik i mnogo još toga…

  • Ubistvo Olivera, Jovanjica, Krusik, Savamala, Kopaonik, Jutka, helikopter, Babic, Vulinova tetka, Simonovic… Ovo je samo TOP 10. Za prvih mesec dana novog pravosudja, a trajace sudjenja bar 5 godina.

   • Ubistvo Olivera naravno, helikopter naravno, Jovanica, kokoške u kasarni Babic, naravno ali da onda krivično odgovaraju i oni ako se dokaze da su lazno uznemirili javnost! Ali Krušik, Jovanica, Vulinova tetka nisu ni blizu milijardu evra nestalih od prodaje mobtela, nekoliko milijardi iz NIPa, ubistva gardista, ubistva premijera, izručivanja Srpskih drzavljanja Hagu, otpustanju stotina hiljada radnika, na hiljade sumnjivih privatizacija, uništavanja vojske, pa prodaja sekundi RTSa, sve to treba preispitati, a ne zaboraviti…

 2. Mnogi od vas su vrlo pametni i znaju šta ce biti, ali se pravite blesavi i ne vidite ono ZLO koje je bilo 12 godina, ili možda 9 godina od 2003. Pa mi se čini da ste i vi bili u službi (ili ste sada) u službi tog istog zla!
  Da možete vi bi ste se stideli samih sebe.
  Toliko.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here