Kovačević: Milanovac puno ulaže u mere energetske sanacije, zagađenost vazduha znatno smanjena

1
100

GORNJI MILANOVAC – U Gornjem Milanovcu u petak je uručeno prvih 60 Ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Predsednik opštine Dejan Kovačević rekao je da je ove godine stiglo 230 prijava građana za neku od mera poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava.

Opština Gornji Milanovac, u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva, već duži niz godina radi na energetskoj sanaciji porodičnih kuća i stanova. Jedan od najčešćih zahteva za subvencionisanje jeste zamena kotlova na čvrsta goriva za neke alternativne kotlove koji su manji zagađivači, a sve u cilju uštede energije i zaštite životne sredine. Ove godine dobili smo 230 prijava, nažalost nećemo imati dovoljno novca za sve, ali to ćemo uzeti u obzir za sledeću godinu. Imajući u vidu da smo i za sledeću godinu planirali isti iznos sredstava, za energetsku efikasnost, moraćemo rebalansom da uvećamo ta sredstva kako bi ispunili očekivanja svih naših sugrađana. Mi smo podelili 60 ugovora, većina je konkurisala za kupovinu ili zamenu kotla, prešla je sa čvrstih goriva na gas, što je mene podstaklo da iznesem priču o merenju zagađenosti vazduha u našem gradu. Danas u doba digitalizacije, svako ko ima mogućnosti može postaviti svoje lične merače koji mere zagađenost vazduha. Nedavno sam dobio paralelne podatke za ovu i prošlu godinu. Merno mesto je bila teritorija grada, a podaci pokazuju da je zagađenost smanjena za 300%. S obzirom da to nisu relevantni merači mi to ne možemo uzeti u ozbiljnije razmatranje, ali svakako da promena energenta u našoj toplani ima velikog uticaja na kvalitet vazduha. Donedavno smo imali dve toplane na mazut koje su grejale preko 1.200 stanova, danas imamo modernu toplanu na biomasu i gas i vidi se razlika u kvalitetu vazduha u zimskom periodu. Ostaje nam dosta posla da promenom načina grejanja kod individualnih potrošača utičemo na to da nam vazduh u Gornjem Milanovcu bude još čistiji. Mi ćemo nastaviti da radimo u tom pravcu, izaćićemo u susret svim našim sugrađanima i sa uvećanom budžetom kako bi taj posao što pre završili – istakao je Kovačević prilikom podele ugovora.

Za sprovođenje energetske sanacije opština Gornji Milanovac raspolaže sa 16 miliona dinara. Polovina tog iznosa dobijeno je od Ministarstva rudarstva i energetike, a druga polovina izdvojena je iz opštinskog budžeta. Za svaku od mera energetske sanacije, ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a ona iznose od 50 do 65 % bespovratnih sredstava.

Izvor: Morava info

Prethodni članakJadran plitak za ekipu sa Morave, Segu doneo triler pobedu Borca u Zadru
Sledeći članakMijatović: Presudila naša timska odbrana na Luki Božiću

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here