Krivična prijava protiv Brnabić i Lončara: “Životima plaćaju opstanak na vlasti“

6
840

Demokratska stranka, Skupština slobodne Srbije i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić podneli su krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Prijava je podneta zbog “sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv zdravlja ljudi, kao i zloupotreba službenog položaja“.

Sve su ovo krivična dela koja mi stavljamo na dušu i na teret ovih dvoje ljudi – rekla je zamenica predsednika Demokratska stranke Dragana Rakić novinarima ispred Ministarstva zdravlja.

Obrazlažući razloge podnošenja krivične prijave protiv predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Rakić je ocenila da su sve protivepidemijske mere donošene „na osnovu dnevnih istraživanja javnog mnenja“.

Dnevno istraživanje javnog mnjenja je ono što je nama određivalo i na osnovu čega se upravljao Krizni štab koje će se mere primenjivati i kada će se primenjivati. A smisao svega toga je da ovaj režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem ostane što duže na vlasti – rekla je Rakić.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je donela “političku odluku da životima građana plaća svoj opstanak na vlasti“, prenosi RSE.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je da premijerka “nije kompetentna“ da odlučuje o epidemijskim merama, što, prema njegovim rečima, vrlo jasno piše u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da bi, po trenutnoj situaciji, morao da reaguje ministar zdravlja.

To što ovog trenutka, čak i struka u Kriznom štabu, koja znamo koliko se brukala sve ovo vreme, traži mnogo drastičnije mere nego što postoje, ako uopšte postoje, to dovoljno govori koliko je ova vlast drska i bezobrazna – istakao je Panić, a prenosi RSE.

On je istakao da je zdravstveni sistem toliko opterećen da zbog kovida “umiru i ne-kovid pacijenti“.

Jedno jedino pitanje za sudiju. Da li je to što je premijerka odbila da uvede mere dovelo do toga da preopterećenje zdravstvenog sistema bude takvo da se desi da imamo jedan smrtni slučaj – kazao je Panić.

Naglasio je da će se potruditi da ta prijava stigne do svih evropskih poslanika, jer je ubeđen da institucije neće reagovati na nju.

Nijedan političar ne sme da se pita. Oni treba da sede negde iza i da puste ministra da na osnovu preporuke republičke stručne komisije za zarazne bolesti i podataka Instituta za javno zdravlje Batut, ali kompletnih podataka, donesu ono što su mere. Neka u ovom trenutku samo ispoštuju predlog struke iz Kriznog štaba. Bićemo zadovoljni – rekao je Panić.

Medicinski deo Kriznog štaba zahtevao je na pomenutoj sednici Kriznog štaba pre deset dana usvajanje mnogo restriktivnijih mera i tražio da to bude javno saopšteno.

Izvor: RSE

Prethodni članakPrvi put nakon 16 dana bez smrtnih ishoda na kovid odeljenjima čačanske bolnice
Sledeći članakU toku gradnja trotoara na Gučkom putu

6 KOMENTARA

    • Očigledno je da se vlast čuva po svaku cenu,čak i po cenu zdravlja ljudi. Čisto sumnjam da će im se na izborima zahvaliti oni kojima sada čine ustupke.

  1. Došlo zadnje vreme. Umesto da onaj, ko radi sve suprotno od potrebnog, treba da odgovara on tuži. Pa gde to ima. Sem ovde. I kažu, diktatura. A lupa i radi svak kako mu se ćefne. A Paniću treba oduzeti diplomu. Pa u zatvor. Za sve neučinjeno i učinjeno.

  2. Zabezeknut sam ovom vešću. Sramota. Dokle ide bezobrazluk neodgovornih ljudi. I oni nekoga da tuže. Šta oni rade sve vreme? Idu Srbijom, šire dezinformacije, nespokoj,plaše građanstvo. Muljaju, petljaju, lažu. Umesto da su radili suprotno. Nemam reči, sem da sam besan. I šta treba raditi sa Panićem i kompanjonima.

  3. U poslednje vreme građani koji su članovi SNS-a primaju čudne telefonske pozive. Navodno nešto od podataka fali pa pitaju članove za datume rođenja, krsnu slavu,.. Što se tiče Korone uopšte ne mislim da to može da uzdrma vlast.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here