Krizni štab: Deca mogu da nose bilo kakve maske, distanca u školi dovoljna da se ne zaraze

0
258

Bilo koja maska – hirurška, epidemiološka ili pamučna – prihvatljiva je za učenike prilikom boravka u školi, izjavila je zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, ističući da će organizacija nastave biti takva, da će prilikom slušanja nastave biti obezbeđena fizička distanca.

To je ono što je osnovno. Na toj razdaljini na kojoj će deca da sede i bez nošenja maski neće biti moguće prenošenje infektivnog agensa. Maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku, već i značajnu zaštitu od dodirivanja nosa, usta i brade, jer osim kapljičnog prenosa, virus može da se prenese i direktnim kontaktom preko sveže inficiranih predmeta – objasnila je Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

S obzirom na to da deca idu svaki dan u školu, najekonomičnije su platnene i pamučne maske, koje se peru, peglaju, i redovno održavaju, poručila je Kisić Tepavćević.

Najavila je i da će se u školama vršiti edukacija kako da se rizik za prenošenje infekcije svede na najmanju moguću meru.

Iz Kriznog štaba su objasnili i da se još razrađuju preporuke za učenike sa autizmom i smetnjama u razvoju. Reč je o, kako su istakli, deci kod kojih je rizik od infekcije potpuno isti kao kod ostalih đaka, ali je način organizovanja preventivnih mera specifičan.

Epidemiolog Predrag Kon demantovao je da je ikada rekao da je moguće odlaganje početka školske godine. Rekao je da se naprotiv zalaže da đaci krenu u škole, jer bi se u suprotnom početak nastave stalno odlagao.

Epidemiološka situacija se u mnogim gradovima u Srbiji nedvosmisleno i ubrzano smiruje, izjavili su epidemiolozi.

Kisić Tepavčević je rekla da su se u mnogim gradovima stekli uslovi za ukidanje prethodno proglašene vanredne situacije i navela je primere Kruševca i Šapca u kojima danas nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze.

Kako je naglasio epidemiolog Predrag Kon, epidemiološka situacija se i u Beogradu stabilizuje, a u pojedinim beogradskim opštinama čak nije bilo sumnjivih slučajeva.

On je dodao da se testiranje zakazuje za građane koji rade testove zbog putovanja, kako bi se izbegle gužve. Kon je naglasio da u ovom trenutku građani Srbije koji se vraćaju sa turističkih putovanja iz inostranstva, neće ići u karantin.

Autor: FoNet

Prethodni članakOvo su biografije novih članova Gradskog veća
Sledeći članakU petak zaprašivanje komaraca

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here