Kupovina nekretnine: Da li je bolje novo ili staro?

0
526
Foto: Pexels

Nove zgrade niču svuda, nudeći modernu arhitekturu i komforan život. Ipak, mnogi se pitaju da li je bolje uložiti u stan u novogradnji ili renovirati i adaptirati staru nekretninu.

Pre donošenja odluke, važno je definisati svoje prioritete. Da li vam je važnija lokacija u centru ili mir predgrađa? Volite li više veću kvadraturu ili prostor koji je kompaktan? Bitni detalji mogu biti lift, spratnost, ali ili parking.

Za donošenje prave odluke, dobro se informišite i pripazite na svaki detalj, uključujući i onaj naizgled nebitne.

Razlike između novogradnje i starogradnje

Kvalitet novoizgrađenih zgrada često izaziva zabrinutost, dok su mišljenja o starogradnji i novogradnji podeljena zbog različitih pristupa gradnji. Sve zavisi od potreba kupaca i njihove vizije idealnog stambenog prostora. 

Starija gradnja nudi prostranije stanove, poput trosobnih stanova od 80 kvadrata sa odvojenom trpezarijom i kuhinjom, dok novogradnja često nudi manje stanove između 60 i 65 kvadrata.

Novogradnja je prilagođena modernom načinu života, a investitori prate zahteve tržišta. Stariji stanovi imaju specifične salonske prostorije, ali često zahtevaju dodatna ulaganja, što im umanjuje cenu.

Kada je u pitanju prodaja stanova Niš, ali i u drugim većim gradovima u Srbiji, u starogradnji su najtraženiji dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi, dok novogradnja mahom nudi garsonjere i jednoiposobne stanove. 

Komercijalna gradnja obuhvata tržište za izdavanje stanova Niš i drugim gradovima, dok određeni novi objekti nude prostrane stanove slične starijoj gradnji. Investitori često nude i trosobne stanove od 75 i četvorosobne od preko 100 kvadrata, smeštene u modernim urbanim vilama koje imaju dvorišta i parking prostore.

Kvalitet gradnje i koliko je kupac zadovoljan mogu da se razlikuju, ali sa uvođenjem novih zakona i energetskih pasoša, veći naglasak je na kvalitetu opreme, stolarije, parketa, keramike, i ostalim detaljima enterijera. 

Razlozi za kupovinu stana u novogradnji

Stanovi u novogradnji nude brojne pogodnosti za buduće vlasnike. Prvo, odmah su useljivi, jer su svi elementi novi i besprekorno čisti, što eliminiše potrebu za dodatnim renoviranjem.

Finansijska pristupačnost je poboljšana mogućnošću plaćanja na rate, olakšavajući teret kupovine. Postojeći nameštaj se lako može prilagoditi novom prostoru, što ubrzava useljenje.

Novi stanovi često dolaze s modernim detaljima i ugrađenim sistemima poput klima uređaja, interfona i video nadzora, što povećava udobnost i sigurnost. Takođe, mnoge zgrade nude podrume ili garaže, što je dragoceno u gradovima sa nedostatkom parkinga.

Prednosti investiranja u starogradnju

Kupovina starijeg stana često zahteva manji budžet, a starije zgrade mogu imati poseban šarm i biti u solidnom stanju, što privlači ljubitelje klasičnog dizajna.

Pre nego što započnete renoviranje, važno je da procenite koje radove treba obaviti i da li ih možete sami izvesti ili vam je potrebna pomoć stručnjaka. Troškovi renovacije zavise od obima posla; manji zahvati, poput krečenja, su brži i jeftiniji, dok veći zahtevi, kao što je popravka krova, zahtevaju više vremena i novca. Obavezno proverite vodovodne i električne instalacije,  podove, grejanje, zidove i stolariju.

Dužina trajanja renoviranja zavisi od vašeg budžeta i želja, a može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Kako najbolje iskoristiti nekretninu

Ako ste već vlasnik doma i dobijete nekretninu kao poklon ili nasledstvo, imate sjajnu priliku za dodatni prihod. Uz minimalna ulaganja, izdavanje može postati profitabilna investicija, bilo da iznajmljujete namešten ili nenamešten stan, u staroj ili novoj gradnji.

Namešten stan može privući one koji traže brzo useljenje, poput studenata ili poslovnih ljudi na privremenom radu. S druge strane, nenamešten stan može biti atraktivan za porodice i pojedince koji žele da prilagode prostor svojim potrebama.

Pre nego što započnete, istražite tržište nekretnina u svom gradu i upoznajte se sa prosečnim cenama zakupa. To će vam pomoći da postavite konkurentnu cenu i maksimalno iskoristite svoju nekretninu.

Zaključak

Bez obzira na to koliko je nekretnina stara, najbitnije je da vaš prostor zrači toplinom i stvara lepe uspomene.

Odluka zavisi od vaših prioriteta. Razmotrite lokaciju – centar grada ili predgrađe? Takođe, razmislite o kvadraturi – da li vam je važniji veći ili manji prostor? Ne zaboravite dodatne pogodnosti poput parkinga i spratnosti.

Pre kupovine, istražite tržište nekretnina u vašem gradu i obratite pažnju na sve detalje kako biste doneli najbolju odluku.

Najvažnije je da se u svom domu osećate prijatno i zadovoljno i da stvorite prostor koji odražava vašu ličnost i stil života, bilo da je nekretnina starija ili nova.

PR TEKST

Prethodni članakOvog vikenda novi fitnes spektakl u Čačku: Svetsko prvenstvo za mlađe kategorije
Sledeći članakNesvakidašnja šetnja kroz istoriju Ramskom tvrđavom uz njene junake

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here