Lončar: Mnoge medicinske sestre će se vratiti u Srbiju kada plata bude 50.000 dinara

5
491
Zlatibor Ločar; foto: Srbijadanas

Oko 599.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće povišice najkasnije do 5. decembra ove godine.

Povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta u proseku će iznositi iznad ekonomski opravdanog praga od oko šest odsto, a najveći rast do 15 procenata dobiće zaposleni u zdravstvu.

Praktično, odlukom Vlade biće uvećane novembarske zarade koje se isplaćuju u decembru. Zaposleni u javnom sektoru koji dobijaju zaradu u dva dela, tako prvo povećanje mogu videti na računima u prvoj nedelji decembra.

Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto – rekao je resorni ministar Siniša Mali.

Najveće povećanje do 15 odsto, dobiće medicinski radnici, pre svega medicinske sestre. Praktično, medicinske sestre sa srednjom školom koje rade u domovima zdravlja, a čija je trenutna mesečna zarada, bez ikakvih dodataka 39.726 dinara, dobiće povišicu od 5.958 dinara.

Oko 200 dinara više dobiće sestre koje rade na opštim bolničkim odeljenjima, dok će povećanje od 6.422 dinara pripasti sestrama sa srednjom školom a koje rade na odeljenjima intenzivne nege, kao i u operacionim salama , na onkologiji, u hitnoj pomoći, psihijatriji i na odeljenjima infektivnih bolesti.

Lončar je izjavio je da će medicinske sestre u Srbiji dobiti 15 odsto povećanje plata, a lekari 10 odsto.

Znam da su mnoge medicinske sestre i lekari otišli iz Srbije zbog većih plata, ali mnogi su se i vratili, i tek sada će se vraćati kada će plata medicinske sestre biti 50.000 dinara – rekao je Lončar.

Povišice će dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave… Kako piše „Blic“, o detaljnim procentima povećanja po sektorima u Vladi trenutno razgovaraju sa MMF. S tim u vezi, obe strane saglasne su da ohrabruje suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara.

Početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.

Veću platu za pet odsto od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima, a isto povećanje ukupno oko 83.000 zaposlenih u javnim preduzećima dobiće i naredne godine.

Izvor: Blic

Prethodni članakTrifunović: Rakonjac nije overio ostavku kod notara, zato o njoj nije raspravljano
Sledeći članakU Čačku živi 299 milionera, znatno manje nego u Kragujevcu i Užicu

5 KOMENTARA

  1. Na Horgošu već formirana kolona na ulasku u zemlju. Višesatne gužve su izazvale sestre koje su krenule u Srbiju. Jedan deo nemačkih građana je zbog provereno dobre zdravstvene nege u Srbiji zatražio naše državljanstvo i odrekao se nemačkog.
    I onda se Lončar skinuo sa novih cigara, što mu dao Brnaba po povratku sa puta iz Amsterdama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here