“Majstori će uskoro imati plate kao zaposleni u IT sektoru“

4
892

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da je teško reći koliko radnika nedostaje u Srbiji, ali je naveo da plate kvalifikovanih radnika i zanatlija u zemlji rastu.

Kako je rekao, zbog toga će zarade zanatlija ubrzo dostići nivo primanja u IT industriji.

Ne povećavaju se dovoljno plate zaposlenih u administraciji, ali kvalifikovani radnici su u prilici da zarade više od nekih rukovodilaca u njihovim preduzećima. Plate kvalifikovanih radnika i zanatlija su značajno veće, još malo će stići one koji rade u IT sektoru – rekao je Atanacković za Tanjug, gde je pričao o novom Zakonu o zapošljavanju stranaca, izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, bolovanjima i radnicima koji ga zbog sezonskih radova uzimaju.

Na pitanje koliko Srbiji nedostaje radnika kaže da je to teško reći, ali da su godinama unazad svi svesni da mnogi kvalifikovani radnici koji su potrebni našoj privredi odlaze na Zapad. Još jedan problem je taj, kako navodi, što se ne školuje dovoljno tih profila.

Problem se, kako je dodao, leči dolaskom radnika iz drugih zemalja kojima odgovara nivo plata u Srbiji. U najvećem problemu je građevinarstvo koje ima i najveći razvoj, rekao je on i dodao da tokom sezone postoji problem sa radnicima u turizmu i ugostiteljstvu.

Prema njegovim rečima, Zakon o zapošljavanju stranaca je tu da stranci, ako sebe nađu u Srbiji i počnu da žive ovde, dobiju status građana Srbije, a ne da budu gastarbajteri.

Šta vam konkretno donosi Zakon o zapošljavanju stranaca – prvo se proverava da li postoji dovoljno domaće radne snage. Ako nema, radnici koji se prijavljuju sada imaju drugačiji tretman. Ranije je bilo da ih poslodavac zove, ako nije zadovoljan sa njim, radnik gubi pravo boravka u Srbiji. Zahvaljujući novom Zakonu, radnik dok mu viza traje može da promeni proslodavca i da uđe na tržište rada kao domaći radnik – rekao je Atanacković.

Na pitanje koliko je Srbija poželjna destinacija za radnike, kaže da se povećava broj radnih viza izdatih strancima.

Nemamo iskustvo sa Afrikom, dosta ih dolazi iz Kine, Turske i Indije – precizirao je Atanacković i dodao da je zakon koji je donet kopija nemačkog zakona o zapošljavanju.

Na pitanje koliko su ti ljudi stručni, Atanacković kaže da svuda postoji struja, keramičke pločice, visoke zgrade, te da ne treba sumnjati u njihovu stručnost.

Na pitanje kako vidi ocenu sindikata da uvoze radnike, jer neće dovoljno da plate domaće, kaže da je posao sindikata da ima takve primedbe.

Ta konkurencija je neophodna, sami su svesni da nemamo dovoljan broj radnika niti da možemo da budemo na nivou zarada Zapadne Evrope, naša privreda je daleko ispod onoga što se na Zapadu može zaraditi, ali je tamo život i skuplji – ocenio je on.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakMiroslav Aleksić: Narodna stranka je autokratska organizacija
Sledeći članakVečeras biciklistička tura obilaska murala i bioskop na otvorenom

4 KOMENTARA

  1. Jelenko zasto si pogodjen istinom koju je Jovan napisao??? Nemoj nazivati druge jadnima i zaliti ih , jer to tebi treba…ps Jovane bravo za komentar ali dok je nama botova kao jelenko tvoj komentar je tacan!!!

  2. Crn si Jovane da crnji ne mozes biti. Natrucao si se, istresao svoj jad, besnilo, nezadovoljstvo. Jesi li srecniji? Mislim da nisi. U biti si jadan. Zato mi te je.

  3. Zlatno doba Migranata u Srbiji.Hteli smo veliku Srbiju 90tih,dobicemo unuke,unucice Africkog porekla.Dok trcite za Sendvicem,Zetovi ce vam biti Pakistanci,Alzirci,Indijci,Sirijci itd….Zlatno doba Srbskog propadanja,ono sto Turci,Austrougari,Nemci nisu uspeli uspeli su SPS,Radikali,Naprednjaci,Demokrate za 30godina.Bravo Srbine PRODANI bolje i nezasluzujes.Ostaje nas pod Jednom Sljivom definitivno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here