Mali Čačanin oboleo od hepatitisa smešten u bolnici u Bergamu: “Nadamo se da će se kući vratiti zdrav“

1
583

ČAČAK – Ekipa Hitne pomoći prevezla je u sredu tokom noći dečaka iz Beograda u Bergamo, kako bi tamo nastavio sa lečenjem, a ako je potrebno i da u Italiji dobije novu jetru. Devetogodišnjak iz Čačka zapravo ima žuticu, za sada nepoznatog porekla, dok jetra radi oslabljeno.

Brzom koordinacijom Ministarstva zdravlja, Hitne pomoći i saradnje sa Institutom za majku i dete, dečak je bezbedno stigao u Bergamo, njegovo stanje nije pogoršano tokom puta, i kako saznajemo, on je stabilno.

Naime, kako bi dete što pre stiglo u Italiju, ministar zdravlja Zlatibor Lončar hitno je alarmirao bolnicu i tamošnje zdravstvo, kako se ne bi gubilo na vremenu. Nakon dogovora i urgencija, u Srbiji su obavljene sve neophodne procedure pre polaska na put, te je medicinsko osoblje iz Hitne pomoći u sredu uveče u 23 časa zajedno sa dečakom u pratnji majke krenulo ka Bergamu. Kako bi sanitet prošao bez zadržavanja, Ministarstvo zdravlja najavilo je dolazak saniteta te je na srpsko-hrvatskoj granici vozilo sa detetom prošlo brže nego što bi bilo uobičajeno, a zatim su nastavili put ka Italiji.

Specijalista urgentne medicine dr Aleksandra Obradović koja je bila zadužena za mališana tokom puta, u razgovoru za “Blic“ kaže da je posao lekara Hitne pomoći takav, da su uvek spremni za svaki zadatak. Kako nam je ispričala, mališan je tokom puta uglavnom spavao, te da je sve vreme njegovo stanje praćeno i da je bez problema transportovan na kliniku u Bergamu.

Mi se bavimo urgentnim stanjima i kada je posao u pitanju kod nas je sve specifično. Ovde je jedina razlika što smo krenuli na dugačak put. U pitanju je dete od devet i po godina i još jedna specifična situacija, ali to je naš posao i za nas ne postoji ni strah ni nemoguće. Pošli smo iz Hitne pomoći oko 22.15 jer smo imali dogovor sa Institutom za majku i dete da krenemo oko 23 časa, da prihvatimo dete, da ga pripremimo i da krenemo. Kada smo stigli na Institut tamo nas je sačekao tim lekara koji je sve vreme vodio brigu o njemu. Zajedno samo pogledali stanje dečaka još jednom, i moram ih pohvaliti da su oni zaista brinuli o njemu na najbolji način. Ispratili su nas do vozila, poželeli srećan put i tako smo mi krenuli. Već u početku, mališan je počeo da povraća, pa smo zbog toga usporili sa vožnjom i stajali s vremena na vreme. Međutim, sredili smo to i dete je ubrzo zaspalo. Dok je on spavao, mi smo pratili njegovo stanje i ono je bilo stabilno – počinje priču za “Blic“ dr Obradović.

Put je bio dugačak. Majka je tu uz dečaka, mali borac je tokom puta bio stabilno, dok je doktorka Aleksandra sve vreme pratila njegovo stanje i brinula o njemu. Vozač Mirko Ramić je bio zadužen za sigurnu vožnju, a medicinska sestra Maja Miladinović bila je spremna za svaku asistenciju. U Bergamo su stigli oko 11 časova.

Pre nego što smo stigli u bolnicu, opet je počeo da povraća ali je njegovo stanje stabilno, i takav je predat lekarima. Put je prošao sasvim u redu, recimo, sprsko-hrvatsku granicu smo prešli jako brzo, jer je Ministarstvo zdravlja urgiralo i najavljeni smo da ćemo oko 12 ili pola 1 preći granicu. Zatim smo nastavili put, bilo je manjih zadržavanja ali ne dugo. Kada smo stigli u Italiju, bilo je malo gužve, ali smo svakako stigli na vreme. Iskreno, i mi nismo brzo vozili jer je dete bilo stabilno, a i bilo je potrebno s vremena na vreme napraviti kraću pauzu. Nije bilo potrebe za nekom hitnom intervencijom, tako da je sve proteklo u redu. Dete je malo uzbuđeno, ne zna gde ide, ali je spavalo uglavnom – priča dr Aleksandra.

Stručni tim bolnice u Bergamu preuzeo je dečaka iz Srbije i sa analizama se odmah krenulo. Njegovo stanje je u momentu prijema stabilno i on je odmah smešten na odeljenje intenzivne nege.

Lepo je zbrinut tamo, lekar i sestra komuniciraju na engleskom, prevodili smo mami stručno što je važno, ali su rekli da će joj prevodilac biti obezbeđen, jer iako govori engleski, opet stručna terminologija je u pitanju. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo da brzo krenemo, saradnja Instituta za majku i dete i nas iz Hitne pomoći je odlična, prelaz preko granice je bio brz i nama je bilo važno da dete stigne tamo na vreme. Dečkić je sportista, brata je ostavio u Čačku, i verujte svi se nadamo se da ćemo otići po njega i vratiti ga dobrog zdravstvenog stanja – kaže dr Aleksandra koja se pobrinula da stanje mališana ostane stabilno do Italije.

“Misterioznim hepatitisom“, kako ga je SZO označila, zaraženo je sada nešto više od 400 dece u svetu, iako broj nije veliki, oprez je neophodan.

Izvor: Blic/I. Anđelković

Prethodni članakEminentni pulmolog obavljaće preglede u čačanskoj ordinaciji
Sledeći članakJeremić: Počeo je prelazni rok na političkoj sceni, neke od zvezda će preći u tabor večitih rivala

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here