Malinari se prerano obradovali, pada potražnja i cena maline

9
8099

Izvoz zamrznute maline, zbog post-kovida i ukrajinske krize, značajno je opao u poslednje dve godine, upozorila je Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

Tako je u januaru ove godine izvezeno 5.570 tona, što je manje za oko 30 odsto u odnosu na januar 2021, kada je izvezeno 7.930 tona.

Takođe, poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina.

Dok je tokom prva dva meseca 2020. izvezeno 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, ove godine izvezeno je svega 11.180 tona.

Kako su saopštili iz PKS, proizvođači smatraju da su post kovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza, probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu Evropske unije.

Sve to odrazilo se i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta.

Dodatno, uzrok smanjene potražnje ovog voća je to što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom.

Tako je izvoz u Nemačku, najveće tržište za srpsku malinu, u januaru 2022. prepolovljen u odnosu na januar 2021. Inostrani kupci, maloprodajni lanci i industrijski kupci u razloge pada izvoza navode i promene u ponašanju kupaca: potrošači zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, kupuju jeftinije prozivode poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća, usmereni su na nabavku osnovnih životnih namirnica, poput ulja, brašna i šećera, zatim, opredeljuju se za jeftinije voće zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza.

Sa druge strane, industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Istraživanja pokazuju da je u velikoj većini maloprodajnih lanaca zapadne Evrope zabeležen pad prodaje zamrznutog voća, između 10 i 30 odsto.

Nedavno istraživanje kompanije “NielsenIQ“, vodeće u oblasti istraživanja, navode da je prodaja zamrznutog voća u Velikoj Britaniji pala za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Najveći pad je zabeležen kod jagodičastog voća, a najmanji kod egzotičnog.

Zamrznuta jagoda, čija je berba počela u nekim zemljama EU, poput Grčke i Španije je solidnog roda, sa cenama sličnim prošlogodišnjim.

Predviđanja su da će manja prodaja svežeg voća u istočnoj Evropi u daljem toku berbe dovesti do blagog pada cena zamrznute jagode.

I pored rata u Ukrajini, izveštaji iz te zemlje govore da je obrađeno oko 10 odsto više voćnjaka u odnosu na prošlu godinu i da se očekuje solidna berba.

Poljski voćari najavljuju rekordnu berbu jagodičastog voća i već sklapaju predugovore po znatno nižim cenama od prošlogodišnjih, navode iz PKS-a.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakMatija Dedić otvara ovogodišnji festival “Karusel“
Sledeći članakGrad Čačak izmirio dug Jele Surudžić

9 KOMENTARA

 1. Idite do Nemačke malo, Švajcarske, Austrije.. Rafovi za zejtin su prazni, a sa brašnom je jos gora situacija. Nikome ne pada na pamet da kupuje malinu po ceni od 5€ za 250g kada je cena zejtina skočila sa 1€ na 5-6€. Sve se promenilo, narod skladišti osnovne životne potrebe, daj boze da Vam prodje malina kao prošlih godina..

 2. Ovi iz PKS rade u dogovoru sa hladnjacarima i vec pripremaju teren da opet ojade seljaka i da pokupe kajmak sa Srpskih njiva. Nemojte da nas izazivate na ulicu…

 3. Čista propaganda před sezónu da bi pripremili voćare za opravdanje što će cena biti manja. Najveći proizvođač je Rusija a od nje neće kupovati tako da eto prilike za nas!

 4. Samo oni neka nastave da stavljaju hladnjacarima pare u dzep pa ce doci u situaciju da nema sta da hlade.
  Najbolje bi bilo da bude 200 dinara a da djubrivo i hemija poskupe 3 puta.
  Tako smo dosli da nam je stocarstvo, ribarstvo i govedarstvo unisteno.
  Proizodjacu treba dzabe da proizvedu, trgovci skupo da prodaju, a na kraju gradjani da lepo plate.
  To je nas moto… Unistavanje proizvodnje.
  Malina ne bi smela da bude ispod 400 din jer je ispod toga nema racun gajiti.

  • Neka se neigraju,unistice srpsko vocarstvo.Nedimovic je 2018 godine izjavio da netreba malina nikome vise vec sad se gaji ANANAS izigravaju se sa nama,da bih zadnje tri godine malina isla dobro.Ko neveruje neka potrazi snimak sa RTSa sta je Nedimovic izjavio.Dosta nam je vise njihove ogre I punjenja dzepova hladnjacarima.Zar smo 1999 godine bili pod sankcijama I bombama pa se malina sba izvezla.Spremaju nam prevaru.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here